Je ziet het steeds vaker op websites: Facebook reacties onderaan een blog. Naast de gewone WordPress reacties of in plaats van de WordPress reacties worden Facebook reacties aan de website toegevoegd. Hoe je dit eenvoudig zelf aan je website kan toevoegen lees je in dit artikel.

Wat zijn Facebook reacties?

Een Facebook reactie is een reactie die een Facebook gebruiker op een artikel geeft. In die zin verschilt het niet van een reactie die via de standaard functie van WordPress gegeven wordt. Het grote verschil is dat de Facebook reactie ook meteen op Facebook te zien is door de vrienden van degene die de reactie plaatst. Zo kan er makkelijk een viraal effect ontstaan omdat vrienden nieuwsgierig kunnen worden en het artikel gaan lezen.

SEO waarde van Facebook reacties

Naast het Facebook virale effect kunnen Facebook reacties ook een SEO voordeel opleveren. Google kan de reacties lezen en dus indexeren. Zo kun je dus ook nog hoger in Google komen met Facebook reacties.

Nadelen van Facebook reacties

Veel gebruikers op het internet zijn gewend aan de anonimiteit van het internet. Een reactie onder een blog plaatsen kan lekker anoniem. Met Facebook reacties is dit niet mogelijk. Er wordt een echte naam aan de reactie gehangen en dit kan mensen weerhouden om een reactie te plaatsen. Daarnaast kan het voor sommigen een nadeel zijn dat je geen link naar je eigen website kan plaatsen. Dit is wat sommige mensen gebruiken voor link building.

Facebook reacties op je website plaatsen

Het toevoegen van Facebook reacties aan een WordPress website is niet heel ingewikkeld. Een kwestie van een WordPress plugin aan je website toevoegen en configureren en een Facebook App aanmaken. Dit klinkt misschien ingewikkeld maar is het zeker niet.

Begin met het downloaden en installeren van de Facebook comments plugin. Als de plugin actief is, wordt er om een Facebook App ID gevraagd. Dit kun je aanmaken op de developers website van Facebook. Zorg dat je ingelogd bent met je Facebook account en ga daarna naar de website.

Op de Facebook website klik je op de knop “Add a new App”. Je gaat nu een nieuwe Facebook App aanmaken.

facebook app aanmaken

Er verschijnt een pop-up. Hier vul je een naam voor je App in. Kies een naam die jij bij de App vindt passen zodat je deze later nog makkelijk terug kunt vinden.

facebook app aanmaken

Na het aanmaken kopieer je de App ID en deze plak je in het veld van de WordPress plugin:

facebook comments plugin

Na het opslaan van de instellingen kunnen bezoekers op je website via Facebook een reactie op je website achterlaten. De plugin is zodanig ingesteld dat de reacties op alle pagina’s komen. Wil je Facebook reacties op individuele pagina’s activeren dan kan dit met een shortcode.

facebook reacties op je website