Werkt Google Maps niet meer op je website of wil je Google Maps aan je website toevoegen? Waarschijnlijk komt dit door het nieuwe beleid van Google wat je verplicht om gebruik te maken van de Google API. Het gebruik maken van deze API is gratis en met een paar stappen is het simpel om gebruik te maken van deze API zodat Google Maps weer op je website werkt.

Wat is Google Maps?

Google Maps is een online kaartendienst van Google waarmee gebruikers locaties online op kunnen zoeken. Google Maps heette eerst Google Local. Google Maps is handig om locaties op te zoeken en om routes te tonen. Bedrijven en winkels kunnen hun locatie opgeven zodat deze getoond worden op de kaarten als een bezoeker zoekt in de regio waar het bedrijf of de winkel zich bevindt.

Voor bedrijven is deze dienst ook handig om aan hun eigen website toe te voegen. Bezoekers op de website zien dan waar het bedrijf zich bevindt en kunnen eventueel een route uitstippelen.

Google Maps aan je website toevoegen

Google Maps toevoegen is zeer eenvoudig. Als je een WordPress website hebt, kun je dit eenvoudig met een gratis plugin realiseren. Op de website van WordPress staan diverse gratis Google Maps plugins. Bijvoorbeeld onderstaande WordPress plugins:

Handmatig Google Maps aan je website toevoegen

Heb je geen WordPress of wil je geen plugin gebruiken? Dan kun je Google Maps ook handmatig aan je website toevoegen. Dit doe je door onderstaande stappen te doorlopen:

1 – Open Google Maps.
2 – Zorg er voor dat de juiste map getoond wordt.
3 – In de linker bovenhoek klik je op het menu.
4 – Klik op delen.

google maps insluiten

5 – Kies het formaat dat je wil gebruiken en kopieer de HTML code en plak dit op de pagina op je website.

google maps op website

Google Maps API-key aanvragen

Een Google API key is nodig om Google Maps werkend te krijgen. Deze kun je gratis aanvragen bij Google. Log hier voor in op het Google API Manager Console. Je kunt inloggen met een bestaand Google account of een nieuwe aanmaken. Als je de eerste keer inlogt, moet je service voorwaarden accepteren.

google api nieuw project

In het hoofdscherm klik je linksboven op het pijltje. Een popup opent. Hier kun je een nieuw project aanmaken.

Geef het project een naam naar keuze.

google api projectnaam kiezen

Op de eerste rij staat de optie: “Google Maps JavaScript API”. Selecteer deze optie.

google api google maps kiezen

Kies de optie: “Inschakelen”.

google api javascript api