Wat Social Media is, is zo langzamerhand wel bekend bij de meeste mensen. Social Media zijn online platforms waarmee gebruikers eenvoudig content kunnen delen zonder tussenkomst van redacteuren. Maar waarom is Social Media geschikt voor bedrijven? Wat zijn de voordelen van Social Media?

social media

Groot bereik met Social Media

Een groot gedeelte van de bevolking van Nederland heeft een account bij één of meerdere Social Media platforms. Facebook is met zo’n 8,9 miljoen accounts het meest gebruikte platform. Gevolgd door Twitter en LinkedIn (zo’n 4 miljoen) en Google+ (2 miljoen). Grote kans dus dat jouw doelgroep actief is op Social Media.

Lage kosten

Een account kost je niets. Het plaatsen van berichten is gratis. Kortom Social Media hoeft je niet al te veel te kosten. Ja, het kost je tijd en je kunt er op adverteren. Misschien schaf je nog een abonnement aan voor een handige tool maar daar houdt het wel bij op. Je kunt op een goedkope manier gebruik maken van Social Media.

Het is laagdrempelig

Door de  gebruikers vriendelijkheid is het zeer laagdrempelig om van Social Media gebruik te maken. Een account is binnen een paar minuten gemaakt en de werking van het platform is meestal ook geen rockte science.

Informatie delen is simpel

Zelf updates plaatsen is simpel. Daarnaast is het ook heel eenvoudig om content te delen. Bijvoorbeeld een leuk artikel dat je op een website tegenkomt of een leuke update die je op Social Media tegenkomt. Het vaak een kwestie van een druk op een knop en de content is geplaatst op Social Media.

Viraal effect

Je updates kunnen heel makkelijk viraal gaan. Met de juiste strategie en update kan er een waar sneeuwbal effect ontstaan als het netwerk van jouw netwerk updates gaat delen.

Mobiel gebruik

Tegenwoordig heeft iedereen bijna een smartphone met daarop de Social Media apps. Social Media wordt op een groot gedeelte van de dag bijgehouden. Zo worden updates heel snel opgemerkt.

Interactie met jouw doelgroep

Met Social Media kunnen gebruikers op elkaar reageren. Je kunt zo de interactie met jouw volgers (doelgroep) aangaan. Denk bijvoorbeeld aan het achterhalen van wensen van jouw doelgroep.

Social Media automatiseren

Voor een leek lijkt het veel werk om constant iets op Social Media te plaatsen. Het is echter heel simpel doordat er software is waarmee je het plaatsen van updates kunt automatiseren. Met software zoals Hootsuite en Buffer kun je van te voren updates inplannen zodat je alvast vooruit kunt werken. Wees hier wel voorzichtig mee. Facebook waardeert updates via externe software bijvoorbeeld minder goed als updates die via het platform zelf geplaatst worden. Je kunt binnen Facebook zelf ook jouw updates inplannen.

Social Media zijn van invloed op de zoekmachines

Heb je wel eens op je eigen of op je bedrijfsnaam in Google gezocht. Waarschijnlijk zie je dan een Social Media profiel terug in de zoekresultaten. Bijvoorbeeld je LinkedIn profiel of de Facebook bedrijfspagina van jouw bedrijf.

Heeft Social Media alleen maar voordelen of zijn er ook nadelen?

Naast bovengenoemde voordelen heeft Social media zeker ook nadelen. Bekende nadelen van Social Media zijn:

  • Fake nieuws, wie heeft er niet van de ophef gehoord tijdens de Amerikaanse verkiezingen waarbij er regelmatig fake nieuws op Facebook te zien was.
  • Moeilijk om geld met Social Media te verdienen. Voor bedrijven kan het lastig zijn om een verdienmodel met Social Media op te zetten.
  • Welk platform kies je? Er zijn diverse platforms waar je uit kan kiezen. Maar welke is het meest geschikt voor jouw bedrijf?
  • Tone of voice. Elke platform heeft zijn eigen gebruiken en eigen taalgebruik. Je kunt niet zo maar een post van Facebook op Twitter plaatsen, dit zul je aan moeten passen aan het platform.
  • Kritiek, mensen voelen zich veilig achter hun computer en kunnen ongenuanceerd kritiek geven. Hier moet je tegen kunnen.
  • Algoritmes zorgen er voor dat niet iedereen jouw updates ziet. Het organische bereik op Facebook is de laatste jaren bijvoorbeeld drastisch gedaald en nu ziet standaard nog maar zo’n 10-20% van jouw volgers jouw updates.

Over Yadi Websolutions

Yadi Websolutions is een full service webbureau in Amsterdam. U kunt bij ons een website laten maken of uw online marketing uitbesteden.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!