Een 301 redirect is een permanente redirect welke ongeveer 90-99% van de link juice overzet naar de nieuwe pagina. Een 301 redirect zorgt er voor dat bezoekers en spiders van zoekmachines doorgestuurd worden van de oude URL naar de nieuwe URL. Een 301 redirect is de beste manier om redirects op een website toe te passen.

Verschillende soorten redirects

• 301 – een permanente redirect (heeft de voorkeur voor SEO)
  • 302 – tijdelijke redirect
  • HTML redirect (meta refresh). Een redirect op pagina niveau en niet op server niveau zoals de 301 en 302 redirect. Het wordt afgeraden om deze techniek te gebruiken voor SEO.

Wanneer gebruik je een 301 redirect?

Een 301 redirect is een permanente redirect welke je gebruikt als de oude URL niet meer gebruikt wordt en je de waarde van de URL door wil geven aan de nieuwe. Je kunt een 301 redirect in verschillende situaties gebruiken:

• Verwijzing van de ene pagina naar een nieuwe pagina
  • Verwijzing van een domein naar een nieuw domein
  • Verwijzing van een map (bijvoorbeeld een subdomein) naar een andere map
  • Verwijzing van het ene protocol (bijvoorbeeld HTTP) naar een nieuw protocol (bijvoorbeeld HTTPS)

Als je een pagina hebt die al goed rankt in de zoekmachine en je verandert de URL, dan is het handig om een redirect toe te voegen. Zo wordt de waarde van de oude pagina doorgegeven aan de nieuwe pagina.

301 redirects toevoegen

Er zijn verschillende manieren om een 301 redirect toe te voegen:

Redirect via .htaccess bestand toevoegen

Via FTP kun je een sessie met je webserver opzetten en in de root (hoofdmap) van je website vind je het .htaccess bestand. Het bestand kun je met een eenvoudige editor zoals Kladblok of TextEditor bewerken. Een redirect is een regel die je toevoegt aan het bestand. Bijvoorbeeld:

Een pagina redirect:
RedirectPermanent /oude-pagina.html http://www.websitenaam.nl/nieuwe-pagina.html

Een heel domein redirecten:
RedirectPermanent / http://www.nieuw-domein.nl/

Redirect via een plugin toevoegen

Vind je het toevoegen van een redirect via het .htaccess bestand te ingewikkeld of heb je geen FTP toegang tot je website? Dan is een plugin een goed alternatief. Met de gratis WordPress plugin Quick Page/Post Redirect Plugin kun je eenvoudig redirects toevoegen en beheren. Na het installeren van de plugin kun je eenvoudig via een gebruikersvriendelijke interface redirects toevoegen. Ook zie je een overzicht van redirects die al eerder geplaatst zijn. Tenslotte kun je met een Excel bestand meerdere URL’s tegelijk toevoegen of alle geplaatste redirects downloaden.

quick page/post redirect plugin

Redirect toevoegen met Quick page/post redirect plugin

Veelvoorkomende 301 redirect fouten

• Linken naar de www en non-www versie van een nieuwe website
  • Vergeten om een 301 redirect toe te voegen voor een verhuizing naar een nieuw domein
  • Een 302 redirect in plaats van een 301 redirect gebruiken