Htaccess maken? Wil je een .htaccess bestand maken dan kun je dit heel makkelijk zelf doen. Maar eerst een kleine uitleg wat je met een htaccess bestand kunt doen.

Wat is een .htaccess bestand?

Een .htaccess bestand is een eenvoudig tekstbestand wat op de server van je website staat. Met dit bestand kun je server instellingen aanpassen. Zo kun je ondermeer:

  • Een verwijzing van de ene pagina naar de andere pagina maken
  • een verwijzing van het ene domein naar het andere domein maken
  • mappen op je website beveiligen
  • bezoekers op basis van een ip adres toegang weigeren
  • URL’s herschrijven
  • aangeven welke sitemap er gebruikt wordt
htaccess bestand

Voorbeeld van een .htaccess bestand

Hoe maak je een .htaccess bestand?

Een .htaccess bestand kun je eenvoudig met een tekstbewerkings programma maken. Bijvoorbeeld met NotePad (Windows) of TextEdit (Mac). Het bestand plaats je in de hoofdmap van je webserver, normaal gesproken de map public_html of httpdocs (een andere map kan ook, dit is afhankelijk van je hosting provider). Maar als je specifieke instellingen voor een bepaalde map hebt, plaats je het bestand in de map.

Hoe plaats je een .htaccess op je website?

Om het aangemaakte .htaccess bestand van je computer op je website te plaatsen, maak je gebruik van een zogenaamde FTP client. Een veel gebruikt programma is FileZilla. Met een FTP client maak je connectie met de webserver en kun je bestanden van uploaden en downloaden.

FileZilla

 

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!