Een WordPress plugin is een klein programmaatje dat de standaard functionaliteit van WordPress uitbreidt. WordPress plugins worden voor verschillende doeleinden geschreven.

Standaard kun je al heel veel met een WordPress website maar vaak wil je toch dat de bezoeker of beheerder net even wat extra met de website kan doen. Hiervoor zijn de WordPress plugins in het leven geroepen. Een WordPress plugin is een stukje code die er voor zorgt dat gebruikers er van extra functionaliteit kunnen toevoegen aan hun website. Dit kan iets heel simpels zijn als een Google Analytics code toevoegen, tot iets complexers zoals een SEO plugin tot plugins die de hele werking van WordPress veranderen zoals een webshop plugin.

Gratis en betaalde plugins

Op de website wordpress.org kun je gratis plugins vinden. Hier kun je ook meteen zien hoe vaak de plugin door de community gedownload is en hoe goed (of slecht) deze beoordeeld is door de gebruikers. Aan de hand van de populariteit en de frequentie waarin de plugin geüpdatet wordt, kun je bepalen of het zinvol is om de plugin voor jouw website te gebruiken. Gebruik in ieder geval geen plugins die heel slecht beoordeeld worden of plugins die al heel lang niet meer geüpdatet zijn.

Naast de gratis plugins zijn er ook veel commerciële aanbieders van WordPress plugins. Op websites zoals Codecanyon kun je heel veel verschillende plugins kopen. Voor de prijs hoef je het niet te laten, de meeste plugins kosten rond de 10-20 US dollar. Voor deze prijs zijn er vele leuke plugins verkrijgbaar.

WordPress plugin installeren

Een WordPress plugin installeren kan op verschillende manieren:

  • Via het CMS downloaden
  • Eerst downloaden en dan uploaden via het CMS
  • Eerst downloaden, uitpakken en uploaden via FTP

Een aantal plugins zijn er handig om te hebben en eigenlijk onmisbaar voor iedere WordPress website. In het artikel 10 must have plugins voor je WordPress website kun je lezen welke plugins dit zijn.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!