De voordelen van SEO zijn bij de meeste ondernemers wel bekend. Simpel gezegd: hoe hoger in Google, des te meer bezoekers en hoe succesvoller jouw website of webshop is. De complexe zaken kun je beter aan een SEO bureau overlaten maar als je een WordPress website hebt, kun je heel goed SEO zaken zelf aanpakken. In dit overzicht 10 tips om de SEO van WordPress zelf te doen.

1. Kies voor goede hosting

De snelheid van je website is tegenwoordig een factor die Google meeneemt in het bepalen van de positie in de zoekresultaten. Verder is het natuurlijk belangrijk voor bezoekers omdat deze binnen 2-4 seconden bepalen of zij de website willen bezoeken. Het belang van goede, snelle hosting is daarom wel duidelijk.

Kies, bij voorkeur, voor een gespecialiseerde WordPress hosting provider. Een provider die weet hoe je een WordPress website optimaliseert, niet te veel websites op één server plaatst en je kan helpen met WordPress optimalisatie tips. Je kunt de snelheid van je website eenvoudig testen via verschillende websites. Bijvoorbeeld:

Webpage test

Google speed test

2. Zorg voor SEO geoptimaliseerde url’s

Standaard heeft WordPress geen leesbare url structuur. Dit kun je eenvoudig instellen via de optie Instellingen > Permalinks. Kies voor onderstaande optie.

wordpress permalinks

Als je een pagina of artikel aanmaakt, optimaliseer deze dan voor een keyword en zorg er voor dat dit keyword in je url terugkomt.

3. Gebruik SEO plugins

De structuur van is zeer zoekmachine vriendelijk en toch kun je dit nog verder optimaliseren door gebruik te maken van plugins. Eén plugin die in ieder geval niet mag ontbreken is de plugin Yoast SEO. Deze plugin helpt je om de SEO op je website goed uit te voeren.

4. Meet je resultaten

Meten = weten. Zorg er voor dat je je SEO inspanningen meet. 2 gratis tools die absoluut niet op je WordPress website mogen ontbreken zijn Google Analytics en Google Webmaster Tools.

Met Google Analytics kun je o.a. meten hoeveel bezoekers er op je website zijn, waar deze vandaan komen, hoe ze op je website komen, welke pagina’s ze bekijken. Kortom je krijgt inzicht in de prestaties van je website. Lees meer over Google Analytics in dit artikel. De code van Google Analytics voeg je eenvoudig toe je kunt een plugin gebruiken of de Analytics code in je theme zetten

Met Google Webmaster Tools meet je de gezondheid van je website. Google geeft je inzicht in de fouten die Google tegenkomt tijdens een bezoek aan je website. Ook handig is dat je kunt zien op welke keywords je website gevonden wordt.

5. Optimaliseer je pagina titels

Goede en unieke pagina titels zijn belangrijk voor je ranking in Google. Zorg er voor dat elke pagina een unieke titel heeft en dat het keyword, waar je de pagina voor optimaliseert, terugkomt in de pagina titel. Bij voorkeur voor aan in je pagina titel. Het aantal karakters moet ongeveer tussen de 50 en 60 zijn maar tegenwoordig kijkt Google meer naar de lengte in pixels. Deze kun je achterhalen met dit handige tooltje.

Waar kun je dit in WordPress aanpassen?

wordpress pagina titel aanpassen

6. Optimaliseer je metatag description

Net zoals de pagina titel moet ook de meta tag description van elke pagina uniek zijn. De meta tag description in niet direct belangrijk voor je ranking maar moet er voor zorgen dat mensen die gebruik maken van een zoekmachine op jouw link klikken. En indirect is de meta tag description dan wel wel weer belangrijk voor je ranking want als jouw link meer klikken krijgt dan een link die hoger staat in Google, zal deze mogelijk stijgen in de ranking.

Plaats altijd het keyword waar je wilt dat de pagina op gevonden wordt in de meta tag description. Maak elke meta tag description uniek en zorg dat deze maximaal 155 karakters lang is.

Hoe kun je dit in WordPress aanpassen?

Via de optie Media krijg je een overzicht van de afbeeldingen op je website. Kies een afbeelding en klik op bewerken.

7. Optimaliseer je afbeeldingen

Afbeeldingen zijn belangrijk voor je SEO. Aan de ene kant voor extra optimalisatie van je pagina en aan de andere kant kun je er mee scoren in de Google afbeeldingenindex zoeken en zo extra verkeer naar je website krijgen.

  • Zorg voor een beschrijvende afbeeldingsnaam, bijvoorbeeld: opel-astra-stationwagen.jpg
  • Gebruik als scheidingsteken het minteken (-), dus geen spaties of underscores (_)
  • Plaats het belangrijkste keyword in de afbeeldingsnaam
  • Gebruik de alt tag van de afbeelding
  • Pas de grootte van de afbeelding aan. Je kunt dit met software zoals Photoshop of Smushit doen of met een plugin die de afbeelding verkleint als je deze upload.
  • Maak gebruik van een afbeeldingen sitemap.

wordpress afbeelding bewerken

8. Optimaliseer je teksten

Content is nog steeds king! En hier moet je ook de nodig aandacht aan besteden. De makkelijkste SEO optimalisatie is om:

  • Headings toe te passen, maak gebruik van koppen en tussenkoppen in je tekst
  • Plaats het belangrijkste keyword vooraan in de tekst en maak het bold

In een eerder verschenen serie SEO teksten kun je meer lezen over het optimaliseren van je content.

9. Link naar andere artikelen

Linkbuilding is één van de belangrijkste factoren om hoger in Google te komen. En een interne link is ook een link die telt. Als je wilt dat een pagina beter in Google scoort, zorg dan voor links van je eigen website naar dit artikel. Dit kun je handmatig doen maar er zijn ook hele handige plugins voor.

10. Controleer broken links

Een link naar een pagina die niet bestaat is slecht voor de gebruikers ervaring op je website en kan van invloed zijn op de SEO van je website. Broken links op je website kun je heel makkelijk achterhalen via verschillende websites. Eén daarvan is brokenlinkcheck.com. Voer deze scan regelmatig uit.

Heb je iets aan deze tips gehad? Of heb je nog vragen Laat het weten in het commentaar veld hieronder. Deel dit artikel met jouw netwerk zodat iedereen kan profiteren van deze tips.

Mocht je er zelf niet uitkomen, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag met je WordPress website.

 

 

 

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!