WordPress heeft een heleboel eigen termen waarbij je je soms afvraagt wat er mee bedoeld wordt. In deze WordPress begrippenlijst vind je de meeste gebruikte begrippen terug met een uitleg wat ze betekenen. Ook is er voor sommige begrippen een link naar een artikel met meer informatie over het begrip.

Mocht je meer willen weten over Internet Marketing, dan kun je ook onze Internet Marketing begrippenlijst lezen.

wordpress website
Avatar
Een avatar is een afbeelding die jou als gebruiker vertegenwoordigt op blogs, fora en andere online communities. Je kunt op een centrale plaats je afbeelding opslaan zodat deze overal vertoond wordt.

BuddyPress
BuddyPress is een uitbreiding op WordPress waarmee je een online community kunt bouwen. Je kunt hiermee bijvoorbeeld een forum maken. BuddyPress is een WordPress plugin en je kunt het dus via het systeem installeren.

Categorieën
Categorieën zijn een manier om WordPress berichten te verzamelen. Berichten met min of meer hetzelfde onderwerp worden in één categorie geplaatst wat het voor de lezer makkelijker maakt om berichten terug te vinden.

CSS
Cascading Style Sheets (CSS) is code waarmee je het uiterlijk van een webpagina bepaalt. Een webpagina bestaat uit HTML elementen die op een pagina geplaatst worden. De HTML elementen zeggen nog niks qua uiterlijk. Je kunt bijvoorbeeld een stukje tekst op een webpagina plaatsen maar dan weet je nog niet hoe groot het lettertype is, wat voor kleur, of de letters vetgedrukt zijn, etc etc. Dit noem je de opmaak en de opmaak bepaal je met CSS

Excerpt
Dit is een korte samenvatting van je blogbericht.

Header
Dit is de bovenkant van je website. Per theme kan deze er anders uit zien maar gebruikelijk is om hier je logo en je menu in te plaatsen.

HTML
HTML staat voor Hyper Text Markup Language. Het is dus een opmaak taal. Met HTML kun je verschillende elementen op een pagina plaatsen en zo een pagina opbouwen. Elk element heeft zijn eigen betekenis, bijvoorbeeld een HTML element voor een paragraaf, een afbeelding of voor een opsomming. De HTML elementen kunnen gestyled worden met CSS.

MySQL
MySQL is een open source management systeem voor relationele databases. MySQL wordt vaak gebruikt voor internet toepassingen in combinatie met de scripttaal PHP. De database van WordPress is gebouwd in MySQL.

Permalinks
DIt staat voor permanente links. Met de permalinks kun je bepalen hoe de URL van de pagina er uit komt te zien. Standaard heeft WordPress URL’s in de vorm van www.websitenaam.nl/?p=nnnn (waarbij nnnn voor het berichtnummer staat). Voor SEO en voor je bezoekers is dit niet handig en daarom kun je er via de optie permalinks in WordPress er een leesbaardere versie van maken. Bijvoorbeeld: www.websitenaam.nl/leesbare-url.

PHP
PHP is een populaire open source serverside scripttaal. Met de scripttaal kunnen bewerkingen uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld het ophalen van data en het tonen daarvan. Met PHP kun je dynamische websites maken. PHP wordt vaak in combinatie met een MySQL database gebruikt. WordPress is geschreven in PHP.

Pingback
Een pingback is een melding dat een andere website link naar jouw website geplaatst heeft. Een pingback wordt in het commentaar gedeelte van de WordPress website geplaatst en bevatten vaak de bron waar de link vandaan komt.

RSS feed
Software waarmee mensen op de hoogte blijven van veranderingen op je website. Mensen kunnen zich abonneren op je RSS feed en krijgen de samenvattingen als er iets is toegevoegd.

Shortcode
Een shortcode is een kleine stukje code dat verwijst naar een grotere functie. Het is een mooie manier om extra functionaleit aan gebruikers aan te bieden. In plaats van regels code in een bericht of pagina op te nemen kun je nu volstaan met een shortcode. Het voorkomt fouten en maakt het makkelijker om functionaliteit toe te voegen. Shortcodes staan tussen blokhaken: “[shortcode]”.

Spam
Dit is ongewenste reclame en kan in je mail komen maar ook als commentaar op je WordPress website.

Tags
Tags lijken erg op categorieën maar worden net even anders gebruikt. Een tag geeft informatie over een specifiek gedeelte van een artikel. Het kan dus voorkomen dat een artikel meerdere tags heeft terwijl je een bericht ook in meerdere categorieën kunt plaatsen maar dit praktisch gezien niet wenselijk is.

WordPress.com
Dit is de gehoste versie van WordPress. Je hoeft dus geen aparte hosting te hebben maar kan direct met bloggen beginnen. Standaard heb je niet heel veel functionaliteit. Als je meer wil , zal je toch iets moeten betalen.

WordPress.org
Hier kun je de zlef gehoste versie van WordPress downloaden. Met de zelfgehoste versie heb je alles in eigen hand en kun je dus zelf bepalen welk theme, welke plugins je gebruikt of aanpassingen aan de code maken.

WooCommerce
WooCommerce is de webshop plugin van WordPress. Met WooCommerce kun je je WordPress website eenvoudig omtoveren in een webshop.

Meer informatie over WooCommerce

WordPress Core
De WordPress core zijn de set van bestanden die je kunt download van wordpress.org. Het is in essentie de “kale WordPress versie” zonder extra themes, plugins of andere uitbreidingen. Deze files mogen nooit aangepast worden omdat ze overschreven worden bij een update.

WordPress plugin
Een WordPress plugin verzorgt extra functionaliteit boven op de standaard WordPress functionaliteit en de functionaliteit die in het theme meegeleverd wordt. Op de website van WordPress kun je verschillende plugins vinden. Verder zijn er commerciële partijen die gratis en betaalde plugins aanbieden.

Voorbeelden van WordPress plugins:

  • SEO plugin om je website te optimaliseren voor zoekmachines
  • Kalender plugin
  • Contact formulier plugin

Meer informatie over een WordPress plugin

WordPress SEO
De beste SEO plugin voor WordPress. Met deze plugin van Yoast kun je inzicht krijgen in de status van de SEO van je website. Je kunt o.a. zien hoe goed je pagina geoptimaliseerd is.

Meer informatie over de Yoast SEO plugin.

WordPress theme
Een WordPress theme zorgt voor alle zichtbare (frontend) styling van je WordPress website. Het zorgt voor de algehele styling van de website, van de styling van het lettertype en de kleuren. Tevens bevat een theme templates voor verschillende pagina typen en vaak ook nog ingebouwde functionaliteit.

WordPress themes worden door verschillende partijen geleverd en zijn er in een gratis en betaalde variant.

Meer informatie over WordPress themes

WordPress Widget
Een WordPress widget is een soort module opgebouwd uit PHP, HTML en CSS code met functionaliteit die je in de zijbalk van je WordPress website kunt plaatsen. WordPress levert standaard enkele widgets. Extra widget kunnen gevonden op de website van WordPress en worden in de vorm van plugins aangeboden.

Meer informatie over WordPress widgets

 

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!