Wil je Google Analytics op je WordPress website? Dat kan en is vrij simpel om te realiseren.

Google Analytics is het gratis statistieken programma van Google. Met Google Analytics krijg je inzicht in de bezoekers die naar je website komen. Zo kun je o.a. zien:

• hoeveel bezoekers je website bezoeken
  • wat voor browser, computer en taal je bezoekers hebben
  • waar je bezoekers vandaan komen (land, plaats)
  • hoeveel pagina’s de bezoekers bekijken
  • welke pagina’s bezocht worden
  • hoe bezoekers op je website komen

Google Analytics is een onmisbaar tool om inzicht in het succes van je website te krijgen en dit wil je dus ook op je WordPress website hebben.

Google Analytics account

Google Analytics by Yoast

Als eerste heb je een Google Analytics account nodig. Zoals gezegd is dit gratis, het is een kwestie van een Google account registreren. Dit heb je al als je een Gmail account hebt. Als je nog geen account hebt, kun je er één via deze link aanmaken.

Verschillende mogelijkheden om Google Analytics op WordPress te installeren

Er zijn 3 mogelijkheden om Google Analytics code op je WordPress website te plaatsen:

1. Gebruik een plugin

De makkelijkste manier is om een plugin te gebruiken. Er zijn verschillende gratis plugins verkrijgbaar. De plugin die wij gebruiken is die van Yoast. Niet omdat andere slechter zijn maar omdat we het handig vinden om zo veel mogelijk plugins van dezelfde maker te hebben. We gebruiken namelijk ook de WordPress SEO plugin van Yoast.

2. Plaats de Google Analytics code in je theme

Een andere methode is om de Google Analytcs code in het bestand header.php te plaatsen. Dit doe je direct voor de </head> tag. Deze methode kan handig zijn als je weet wat je doet en je wilt geen plugins gebruiken.

3. Code invoegen via je WordPress theme

wordpress header script

Sommige WordPress themes hebben de optie om header en footer scripts toe te voegen. Plaats de code in het wp_head gedeelte en Google Analytics kan de statistieken van de website opvangen.

Tenslotte

Houd er rekening mee dat het 24 uur kan duren voordat de data in je Google Analytics account zichtbaar is. Een handige tip is om je eigen IP-adres uit te sluiten zodat jouw bezoeken aan je website niet bijgehouden worden.