Heb je altijd al zelf een website willen bouwen maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan dit artikel. Hierin leg ik je uit hoe je zelf een WordPress website in elkaar zet.

Wat gaan we doen?

Met deze WordPress handleiding gaan we een website bouwen die online, dus voor iedereen, bereikbaar is. Het wordt een eenvoudige WordPress website op basis van een gratis theme wat goed gebruikt kan worden om je bedrijf of vereniging te presenteren.

Wat heb je nodig?

  • een domeinnaam
  • een hostingpakket
  • een FTP client, dit is software om de website online te zetten
  • (online) foto bewerkings programma
  • eventueel een HTML editor
  • teksten en afbeeldingen
  • software om een website te bouwen (WordPress)

domein naam

Een domeinnaam kiezen

Om een domeinnaam te kiezen kun je verschillende strategieen hanteren.

  1. Kies voor een beschrijvende domeinnaam
  2. Kies je bedrijfsnaam als domeinnaam

1. Een beschrijvende domeinnaam

Een beschrijvende bedrijfsnaam zegt iets over de werkzaamheden die jouw bedrijf uitvoert. Bijvoorbeeld: “fietsenmakeramsterdam.nl”, “webdesignamsterdam.nl”. Voor een bezoekers is het heel duidelijk waar deze website over gaat. Het heeft ook als voordeel dat als er naar je gelinkt wordt vanaf een andere website dat er verwezen wordt met belangrijke zoekwoorden.

Je bedrijfsnaam als domein

Wij gebruiken yadi.nl als domein. Vaak komt het voor dat een beschrijvende domeinnaam al bezet is en dan moet je een ander domein zoeken. Een bedrijfsnaam heeft als voordeel dat deze (vaak) uniek is en dat je vaak bovenaan in Google staat als mensen op je bedrijfsnaam zoeken.

Waar kun je domeinen vastleggen?

Er zijn een heleboel verschillende registars (aanbieders van domeinnamen). Even googlen en je hebt er één gevonden. Zelf heb ik goede ervaringen met TransIP. Het is makkelijk om een domein vast te leggen, ze hebben een goed controle paneel van waaruit je de instellingen makkelijk kunt regelen en de ondersteuning is over het algemeen ook goed te noemen.

.nl of iets anders?

Als je je op Nederland kun je het beste voor een .nl en daarna voor een .com domein kiezen. Website bezoekers zijn het meest gewend aan deze domeinen. Als je internationaal onderneemt, kun je het beste voor een .com domein kiezen.

webhosting

Een hostingpakket

Ook voor hosting kun je bij een heleboel providers terecht. Toch zou ik er even de tijd voor nemen om er één te kiezen. Vaak wordt er voor de goedkoopste aanbieder gekozen maar dit is niet in alle gevallen de beste keuze. Als je net begint, en je hebt een klein budget, dan is prijs natuurlijk belangrijk. Maar minstens zo belangrijk is het dat je website snel is, online is en dat je goede ondersteuning hebt.

In het begin zou ik zeker voor een budget aanbieder kiezen. Een hostingpartij waar ik goede ervaringen mee heb is Skyberate. Prettig geprijsd en goede ondersteuning. Kies in eerste instantie voor een klein pakket, je kunt dit later nog altijd uitbreiden.

Benodigde software

Nu je de noodzakelijke hosting hebt aangeschaft, wordt het tijd om de software bij elkaar te zoeken. Als eerste hebben we een FTP client nodig. Hiervoor kun je het gratis programma Filezilla downloaden. Met een FTP client kun je verbinding maken met je server waar je website op draait (ook wel webruimte genoemd). Je kan bestanden die op je computer staan overzetten naar de webruimte zodat het hele internet mee kan kijken.

Afbeeldingen bewerken

Je zal waarschijnlijk gebruik gaan maken van afbeeldingen op je website. Voordat je een afbeelding op je website zet kun je deze het beste bewerken met speciale software. Misschien wil je een uitsnede van de foto gebruiken, tekst op de foto plaatsen of de foto verkleinen. Dit kun je doen met speciale software of met een programma dat online aangeboden wordt.

Een overzicht van software die gebruikt kan worden:

  • Photoshop; de ultieme software maar wel prijzig en complex voor beginners
  • Gimp; een gratis variant van Photoshop, ook complex voor beginners
  • Pixlr.com; online je foto’s bewerken. Een stuk makkelijker maar ook minder functionaliteit dan Photoshop
  • Canva; heel makkelijk en leuk programma om je afbeeldingen te bewerken

html code

HTML editor

Een HTML editor is niet noodzakelijk. Maar als je wat verder bent met het bouwen van je eigen website, kan het wel handig zijn. Een website is opgebouwd uit code, deze code noemen we HTML. Met HTML geef je aan welke elementen er op de pagina komen te staan. Verder maakt een website gebruik van CSS waarmee bepaald wordt hoe de HTML elementen getoond worden. Met een HTML editor wordt het bewerken van deze bestanden makkelijk gemaakt.

Welke HTML editors kun je gebruiken?

Ook hier zijn er weer erg veek verschillende mogelijkheden. In het lijstje hieronder heb ik er een paar opgenoemd maar er zijn nog vele alternatieven.

  • Dreamweaver; van de makers van Photoshop, is net zoals Photoshop ook complex voor beginners maar biedt wel heel veel mogelijkheden. Het is niet gratis.
  • Notepad (Windows) of TextEdit (Mac); hele basic editors maar wel prima geschikt als HTML editor
  • Notepad++; uitgebreide versie van Notepad

gratis afbeeldingen

Teksten en afbeeldingen

Voordat je begint met het bouwen van je website is het handig om eerste na te denken over de structuur van de website en daarna kun je beginnen met het schrijven van teksten en het uitzoeken van afbeeldingen.

Als je teksten gaat schrijven let er dan op dat deze SEO proof zijn. SEO teksten zorgen er voor dat je website beter scoort in Google. Lees het artikel over SEO teksten voor meer informatie.

Afbeeldingen kun je uitzoeken op verschillende websites die gratis afbeeldingen aanbieden. Lees het artikel gratis afbeeldingen voor je website voor een overzicht van de verschillende websites.

Tot zover de voorbereiding van het bouwen van je eigen website. Volgende week vertel ik je hoe je je website op de server plaatst en een begin maakt met het bouwen van je eigen website.

Heb je vragen? Laat deze dan hieronder in het commentaar veld achter. Deel het artikel met jouw vrienden zodat zij ook zelf een website kunnen bouwen.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!