Arghh, het kiezen van een nieuw WordPress theme valt niet mee. Het aanbod is overweldigend groot, hoe vind je in dit grote aanbod een theme dat geschikt is voor jouw onderneming? Lees mijn stappenplan voor het kiezen van een WordPress theme voor je website.

keuze stress

Wat kan je met een WordPress theme?

Allereerst voor hen die niet weten wat een WordPress theme is, een WordPress theme bepaalt hoe de website er uit komt te zien en kan daarnaast ook nog extra functionaliteit aan de WordPress basis toevoegen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld foto sliders of handige shortcodes waarmee je een accordeon op je website plaatst.

Voordat je begint met het uitzoeken van een nieuw WordPress theme moet je jezelf een aantal vragen stellen.

Wat voor website bouw ik?

Denk na wie jouw doelgroep is en wat je wilt bereiken met je website. Maak een lijst met zaken die leuk zijn om te hebben en zaken die absoluut niet mogen ontbreken op je website. Je kunt, bij het selecteren van een theme, kijken of deze functionaliteit al in het theme aanwezig is. Voor inspiratie kun je bij websites van je concurrenten kijken. Kijk eens wat zij op hun website hebben.

Met je lijstje kun je verder gaan zoeken naar het juiste WordPress theme. Houd tijdens je zoektocht rekening met het volgende:

1. Responsive design

Een website moet tegenwoordig op elk apparaat goed getoond worden. Website bezoekers maken steeds meer gebruik van tablets en smartphones om te internetten. Responsive design zorgt er voor dat de website overal goed te bekijken is.

2. Ondersteuning

Niet is lastiger dan een WordPress theme dat niet meer ondersteund wordt. Dit kun je voorkomen door een theme van een gerenommeerde aanbieder te kiezen.

3. Browser comptabiliteit

Er zijn verschillende webbrowsers, de bekendste zijn Internet Explorer, Chrome, Firefox en Opera. En al deze browser reageren verschillend op de code van een website. Zorg er voor dat jouw theme in ieder geval goed werkt op de belangrijkste webbrowsers.

4. Prijs

WordPress themes komen in verschillende prijzen van gratis tot aan een paar tientjes maar zelden boven de 100 euro (tenminste ik heb ze voor die prijs nog niet gezien). Een gratis WordPress theme is niet per definitie slechter dan een betaald theme maar kies wel altijd een theme van een gerenommeerde theme bouwer (bijvoorbeeld StudioPress, Thesis en WooThemes). Download bij voorkeur van de officiële WordPress website; wordpress.org.

5. Samenwerking met plugins

Als je gebruik gaat maken van bepaalde plugins op je website, bijvoorbeeld WooCommerce om een webshop te maken, is het belangrijk dat je theme dit aankan. Controleer dit van te voren.

6. Aanpasbaarheid

Hoe makkelijk is het om aanpassingen in het theme te maken? Bijvoorbeeld om de kleuren te veranderen of om de layout aan te passen.

7. SEO

Kijk of het theme zoekmachine vriendelijk is. Let hier bij op zaken als nette codering, snelheid, geen overbodige JavaScript aanroepen.

8. Lichtgewicht vs zwaargewicht

Er zijn hele mooie theme verkrijgbaar met ongelooflijk veel mogelijkheden. Dit lijkt natuurlijk heel mooi omdat je je website helemaal kunt maken zoals jij wil en allerlei leuke gadgets toevoegen maar dit heeft ook nadelen. Ten eerste kunnen al die mooie gadgets er voor zorgen dat je website trager wordt en ten tweede kan het lastig zijn om over te stappen naar een ander theme omdat alle functionaliteit die in het theme zit niet zomaar overgezet kan worden.

9. Documentatie

Hoe is het met de documentatie gesteld? Krijg je een goede installatie-  en configuratie handleiding bij het theme of moet je het zelf uitzoeken?

10. Veiligheid

Hoe veilig is het theme? Zijn er bekende problemen? Vooral met gratis themes en themes van onbekende aanbieders moet je hiermee oppassen.

11. Kijk naar de voorwaarden

Waar mag je het theme voor gebruiken? Sommige theme mag je op 1 website gebruiken en niet voor commerciële activiteiten.

Samenvattend

Zoals je kunt zien komt er best wel wat bij kijken om een goede keuze te maken. Begin in ieder geval altijd met je af te vragen wat je echt nodig hebt. En kies in het begin voor een eenvoudig theme. Je kunt bijvoorbeeld heel goed beginnen met de standaard WordPress themes zoals TwentyFourteen of TwentFifteen. Dit zijn mooi lichtgewicht themes die je makkelijk aan kunt passen. Door plugins toe te voegen heb je al snel een goede WordPress website.

Heb je liever hulp van een WordPress specialist om je te helpen met je keuze? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Vragen?

Heb je zelf nog aanvullingen of opmerkingen? Laat deze achter in het commentaar veld hieronder. Deel dit artikel svp met jouw netwerk via Social Media zodat meer ondernemers gebruik kunnen maken van deze kennis.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!