Een XML sitemap is een file met een lijst van de webpagina’s en eventueel video’s en afbeeldingen die op je website staan. Een XM sitemap vertelt zoekmachines zoals Google hoe je website gestructureerd is en maakt het mogelijk voor spiders om je website makkelijker te doorzoeken.

XML sitemap

Waarom een XML sitemap?

Er zijn 2 verschillende soorten sitemaps:

• een HTML sitemap voor bezoekers (meestal sitemap.html)
  • een XML sitemap voor zoekmachines (meestal sitemap.xml)

Een XML sitemap is dus speciaal bedoelt voor zoekmachines en de voordelen om deze te gebruiken zijn:

• Als je een grote website hebt kan het voorkomen dat Google niet alle pagina’s vindt. Een XML sitemap zorgt er voor dat alle pagina’s gevonden worden.
  • Pagina’s waar geen link naar toe is worden via de sitemap toch gevonden.
  • Het is handig bij nieuwe websites of websites zonder of met weinig externe links om toch gevonden te worden.
  • Diepliggende pagina’s worden makkelijker gevonden.
  • Aan Google aangeven dat er veranderingen op je website zijn door te pingen.

Buiten deze voordelen kun je met een sitemap metadata zoals informatie over de pagina, de laatste update van de pagina, hoe vaak de pagina geupdate is en hoe belangrijk de pagina voor de website is, opgeven.

Je doet er goed aan om de sitemap eerst te valideren voordat je deze aanbiedt. Dit kan met behulp van Google Webmaster Tools of met een tool zoals die van xml-sitemaps.com.

XML sitemap maken

Heb je een WordPress website, dan is het genereren van een XML sitemap heel makkelijk. Installeer de plugin Yoast SEO for WordPress en de optie om een XML sitemap aan te maken zit daar standaard al in.

Bij andere CMS-en of een website zonder CMS kun je gebruik maken van diverse XML sitemap generator diensten. Even Googlen en je vindt er diverse.

XML sitemap voorbeeld

XML sitemap voorbeeld

XML sitemap aanbieden

Er zijn 2 manieren om een sitemap aan de zoekmachines bekend te maken:

• Door het bestand naar Google te verzenden via Google Webmaster Tools
  • Door in je robots.txt bestand aan te geven welk bestand gebruikt wordt en waar het bestand staat.