WordPress plugin installeren moeilijk? Nee hoor, in dit artikel leer je hoe je een WordPress plugin installeert. Dit is op zich niet heel ingewikkeld maar er zijn een paar aandachtspunten waar je op moet lettten tijdens het installeren van een WordPress plugin.

Wat is een WordPress plugin?

Een WordPress plugin biedt functionaliteit die niet in de standaard WordPress functionaliteit zit. Je kunt hier bijvoorbeeld denk aan:

  • Een contactformulier;
  • een agenda;
  • een plugin voor SEO;
  • een plugin om je website sneller te maken.

Hoe kom je aan een WordPress plugin?

Er zijn 2 soorten plugins:

  • Gratis plugins;
  • betaalde plugins.

Gratis plugins worden op diverse website aangeboden maar mijn advies is om deze alleen van de officiële WordPress website te downloaden. Je kunt ook gratis plugins van gerenommeerde ontwikkelaars gebruiken maar kijk mee uit. Wees er zeker van dat de plugin van een goede ontwikkelaar komt. Dit omdat er veel ontwikkelaars zijn die slechte plugins maken die jouw WordPress website meer kwaad dan goed doen. Voor de zekerheid kun je deze dus het beste op de officiële website downloaden.

Betaalde plugins kun je bijvoorbeeld op een website zoals Codecanyon kopen. Hier vind je een heleboel verschillende plugins die meestal een paar Euro tot enkele tientjes kosten.

Waar moet je op letten bij het installeren van een plugin?

Als je op de download pagina van de plugin bent, kijk dan altijd of de plugin geschikt is voor jouw WordPress versie. De versie van jouw website kun je in de admin van je website zien. Bij de plugin wordt aangegeven of de plugin geschikt is voor de versie.

wordpress plugin installeren

Verder is het handig om de recensies te bekijken. Daar kun je zien of er nog problemen met de plugin zijn waar jij rekening mee moet houden. Als laatste kun je kijken naar de populariteit van de plugin en wanneer deze voor het laatst bijgewerkt is. Denk goed na of je een plugin wilt installeren die al lange tijd niet bijgewerkt is. Het hoeft niet persé problemen op te leveren maar het kan wel.

WordPress plugin installeren

Het installeren van een plugin kan op 2 manieren:

  • Via de automatische installatie in de backend;
  • via het uploaden van de plugin met behulp van FTP.

Automatische installatie via de backend

Dit is de meest gebruikte optie om een WordPress plugin te installeren. Je log in op je website en gaat naar Plugins >> Nieuwe plugin. Je krijgt onderstaand scherm.

wordpress plugin zoeken

Aan de rechterkant zie je een zoekscherm, hier vul je de plugin in die je wilt installeren (in dit geval ‘social media’). Nadat je op enter gedrukt hebt, verschijnen de zoekresulaten. Hier kies je de plugin die wilt installeren en je drukt op “Instaleren”. De plugin is nu geïnstalleerd. Je moet de plugin alleen nog activeren en eventueel configureren.

Installatie met behulp van FTP

Deze manier wordt het minst gebruikt omdat het extra handelingen vergt. Het kan soms voor komen dat de plugin zo groot is dat het niet met de automatische installatie lukt om de plugin te installeren en dan gebruik je deze optie.

Als eerste moet je de plugin downloaden naar je eigen computer. Dan zet je met behulp van een FTP cliënt, bijvoorbeeld FileZilla, de bestanden over naar de website. De plugin moet je in de map: wp-content/plugins plaatsen.

De plugin moet je nu alleen nog via de backend activeren en eventueel configureren (dit is afhankelijk van de gekozen plugin).

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!