WordPress is een open source Content Management Systeem (CMS) waarmee je zonder technische kennis de content van een website kunt beheren. Er zijn 2 verschillende varianten van WordPress. De eerste is een gehoste versie (wordpress.com) waarmee je met een paar klikken een blog opzet. De tweede versie is de versie van wordpress.org. Deze versie kun je downloaden en naar eigen inzicht aanpassen/ uitbreiden. De uitbreidingsmogelijkheden van de gehoste versie zijn veel beperkter.

Ontstaan WordPress

WordPress is in 2003 begonnen als puur blog platform en is ontwikkeld door Matthew Mullenweg. Gaandeweg heeft WordPress zich ontwikkeld als volwaardig CMS platform waarmee je ook geavanceerde websites kunt bouwen. Vandaag de dag worden er zelfs websites van grote bedrijven (bijvoorbeeld NRC Next, Autoblog, Tele2) in WordPress gebouwd. WordPress is het meest gebruikte CMS ter wereld, er zijn naar schatting zo’n 60 miljoen websites met WordPress gebouwd.

Populariteit WordPress

De populariteit van WordPress is te verklaren omdat:

  • je geen licentiekosten kwijt bent
  • je het binnen 5 installeert
  • er veel uitbreidingsmogelijkheden (plugins) zijn
  • er veel (gratis) themes verkrijgbaar zijn waarmee je de vormgeving van je website aan kunt passen
  • er veel bedrijven zijn die WordPress ondersteuning aanbieden

WordPress voordelen

Wat zijn de voordelen van het maken van een website in WordPress? Hieronder een korte samenvatting. Wil je meer weten over WordPress, lees dan ook de officiële WordPress pagina.

WordPress is makkelijk!

Content creëeren met WordPress is super simpel!. Het is net als het werken met Word. Het is niet nodig dat je code kunt lezen of schrijven om een pagina te maken in WordPress. Iedereen die een beetje met een computer kan werken, kan met WordPress werken.

WordPress is flexibel

Met WordPress kun je gemakkelijk een persoonlijke website, een foto blog of een zakelijke website bouwen. Je kunt het maken zoals je wilt. Het is heel erg makkelijk om de vormgeving aan te passen door een ander WordPress theme (gratis theme of premium theme) te kiezen. Het installeren van een nieuw theme is in enkele seconden gebeurd. Je website kan er dus in zeer korte tijd geheel anders uitzien!

WordPress is gratis

Geen licentie- of aanschafkosten voor WordPress. Je kunt het simpelweg downloaden, installeren, configureren en je hebt een website. WordPress valt onder de GPL open source licentie en dit betekent dat je:

  • Je kunt geld vragen voor het verspreiden, voor support of voor het documenteren van de software maar niet voor de software zelf;
  • Je kunt de code veranderen en deze ook onder de GPL licentie beschikbaar stellen.

WordPress hosting eisen

Om WordPress te kunnen draaien heb je het volgende nodig:

  • PHP versie 5.2.4 of hoger
  • MySQL versie 5.0 of hoger

Wil je weten waarom je voor een WordPress website zou moeten kiezen? Lees dan het artikel: “Waarom je voor een WordPress website zou moeten kiezen

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!