SSL staat voor Secure Socket Layer en is een beveiligingsprotocol. Het zorgt er voor dat 2 computers veilig met elkaar kunnen communiceren over een intern netwerk of over het internet. Op het internet wordt SSL vaak gebruikt om met een webbrowser een veilige verbinding met een website of webshop op te zetten.

Waarom wil je een SSL certificaat gebruiken?

Een SSL certificaat geeft een bezoeker van een website vertrouwen. De bezoeker weet dat de gegevens die naar de website verzonden worden niet zomaar opgepikt kunnen worden door derden omdat de gegevens versleuteld zijn. Juist in deze tijd waar er zo veel misbruik wordt gemaakt met het internet, biedt dit de gebruiker meer zekerheid.

Naast het vertrouwensaspect is er nog een goede reden om een SSL certificaat op je website of webshop te gebruiken. Google vindt het namelijk ook belangrijk, zelfs zo belangrijk dat het één van de 200 rankingfactoren voor websites is. Met een SSL certificaat heb je dus ook bij Google een streepje voor!

Verschillende soorten SSL certificaten

SSL certificaten heb je in verschillende soorten. De prijs en de kwaliteit van de SSL certificaten is voornamelijk afhankelijk van de manier van gegevens valideren.

De SSL varianten:

• Domein Validatie (DV) certificaten
  • Organisatie Validatie (OV) certificaten
  • Uitgebreide Validatie (EV) certificaten

Domein Validatie (DV) certificaten

In dit certificaat staan de gegevens van de domeinnaamhouder.

Organisatie Validatie (OV) certificaten

Dit certificaat is iets uitgebreider en bevat ook de gegevens van de organisatie.

Uitgebreide Validatie (EV) certificaten

Bij dit certificaat worden de gegevens van de eigenaar extra gecontroleerd door navraag te doen bij de Kamer van Koophandel. Tevens zie bezoekers van de website de bekende groene balk ik de browser.

SSL aanbieders

Bekende aanbieders van SSL certificaten zijn:

• Comodo
  • RapidSSL
  • GeoTrust
  • GlobalSign

Hoe herken je een website met een SSL certificaat

Een website zonder certificaat maakt gebruik van het HTTP protocol, een website met certificaat van het HTTPS protocol. Dit zie je in de webbrowser waar je ook een groen slotje voor de URL van de website ziet staan.

[AFBEELDING]

Lees ook wat Google over SSL certificaten te vertellen heeft.