Een website is een verzameling pagina’s (webpagina’s) die op het web staan. Webpagina’s worden in HTML gebouwd en, indien goed gebouwd, zorgt CSS voor de opmaak (hoe de verschillende HTML elementen er uit komen te zien op de pagina.

Website benodigdheden

Om een website via het internet te kunnen zien, heb je paar dingen nodig:

• Een domeinnaam
  • Webhosting
  • Minimaal één webpagina

De domeinnaam zorgt er voor dat het ip-adres van de server waar de website op staat benaderbaar is via een makkelijk te onthouden naam. Het ip-adres wordt aan deze naam gekoppeld. Mensen die op het internet surfen kunnen een website bijvoorbeeld vinden door www.yadi.nl in te tikken in plaats van een ip-adres zoals 89.112.99.290.

Webhosting is een stukje webruimte waarin de website draait. Zie het als een harde schijf of een gedeelte van een harde schijf waar de website op staat. Voor webhosting zijn er verschillende opties.

Je kunt shared hosting nemen, dit betekent dat er meerdere websites op dezelfde server draaien die dezelfde resources delen. Onder resources verstaan we o.a. het geheugen.

Of je kunt kiezen voor en VPS, wat staat voor Virtual Private Server. Ook dit is een vorm van gedeelde hosting alleen zijn de resources niet specifiek voor de VPS gereserveerd.

Of je kunt kiezen voor een dedicated server. Deze server is voor jou alleen. Je kunt zelf bepalen wat je met de server doet en hebt geen last van andere gebruikers.

Website bouwen

Een website bestaat, zoals eerder gezegd, uit HTML code. Daarnaast zorgt CSS voor de presentatie van deze HTML code. Naast deze 2 talen kun je ook nog JavaScript aan je website toevoegen. Dit is een script taal waarmee je verschillende functies kunt uitvoeren op je webpagina’s. Te denken valt aan het invullen van data of het dynamisch afdrukken van tekst.

Er zijn verschillende manieren om een website te bouwen. De meest simpele vorm is om een zogenaamde statische website helemaal zelf te bouwen. Dit kun je met een simpel bewerkingsprogramma zoals kladblok al doen. Je slaat de gemaakte pagina’s op als HTML bestand en plaatst deze in je webruimte. Op deze manier heb je al een website.

Om het bouwen te vergemakkelijken zijn er diverse WYSIWYG editors. Hiermee gaat het bouwen al een stuk makkelijker omdat de editor zelf de HTML elementen kan genereren. Voorbeelden van WYSIWYG editors zijn DreamWeaver en Notepad++ (er zijn er nog veel meer).

Het nadeel van een statissche website is dat je alle pagina’s zelf zal moeten maken. Als je een grote website hebt, is dit nogal veel werk. Bovendien is het onderhoud erg veel werk. Een kleine verandering die op elke pagina terugkomt, zal je op elke individuele pagina moeten maken.

Dynamische websites

Een stapje geavanceerder is een dynamische website. De website maakt nu gebruik van een scripttaal, bijvoorbeeld PHP, en een database. De layout maak je door middel van een website template en de content wordt opgehaald uit de database. Het grote nadeel van statische websites, waar je bij wijzigingen alle individuele pagina’s moet aanpassen, is hiermee opgelost. Je hoeft nu alleen nog maar een template aan te passen en wijzigingen worden op alle pagina’s die van het template gebruik maken, doorgevoerd.

CMS voor je website

Maar het kan nog makkelijk. Je kunt kiezen voor een Content Management Systeem. ook hier zijn er verschillende opties. Je kunt kiezen voor closed software, dit is software dat in licentie vorm wordt uitgegeven. Of je kunt kiezen voor open source software, waarbij de code vrij is van licentie kosten en de broncode openbaar is.

Veel mensen zullen nu meteen denken dat de website met een open source website de beste keuze is omdat er geen kosten aan verbonden zijn. Dit is niet helemaal waar. Er zijn zeker argumenten te bedenken om voor closed software te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld garanties afspreken, iets wat met open source niet mogelijk is.

Toch kiest het overgrote deel van de website eigenaren voor een open source CMS. En ook daar zijn goede redenen voor. Qua kwaliteit doet open source niet onder voor betaalde software en met het juiste CMS met een actieve achterban ben je er van verzekerd dat de software veilig is en dat er regelmatig nieuwe functionaliteit verschijnt. Bij populaire open source CMS zijn er bovendien een heleboel professionals die, tegen betaling, ondersteuning bieden.

Welk open source CMS moet ik kiezen?

Er zijn een heleboel verschillende open source CMS-en verkrijgbaar en het is niet zo dat de één beter is dan de ander. Je zal in eerste instantie moeten kijken voor welk doel je de website wilt gebruiken. Aan de hand van je wensen en eisen kun je dan verschillende CMS-en met elkaar vergelijken.

Hét populairste CMS is op dit moment WordPress. Ongeveer 22% van alle website is een WordPress website. Met WordPress is het zeer eenvoudig om een website te bouwen. De beroemde installatie zorgt er voor dat je in 5 minuten een werkende website hebt. Daarnaast heeft WordPress nog vele voordelen, zoals:

• Een actieve community die voor nieuwe functionaliteit zorgt
  • Veel professionals die WordPress ondersteuning bieden
  • Veel gratis en betaalde uitbreidingen (plugins) beschikbaar
  • Veel gratis en betaalde premium themes beschikbaar
  • Een veilig en stabiel CMS
  • Een CMS waar Google gek op is

Als je een nieuwe website wil maken, kijk dan eens naar WordPress, dit is zeker de moeite waard! WordPress is geschikt voor verschillende soorten website, zoals een blog, een bedrijfswebsite, een verenigingswebsite of gewoon voor een hobby website.

Hoe maak je een website met WordPress?

Hier dan een korte uitleg hoe je een WordPress website maakt. Als eerste begin je met het vastleggen van een domeinnaam. Kies een beschrijvende naam (zoals schilderamsterdam.nl) of de naam van je bedrijf. Als tld (het laatste stukje van de domeinnaam) is .nl het meest gebruikelijke maar als je je ook op andere landen richt, kun je ook een .com domein nemen. Een domeinnaam kun je bij verschillende bedrijven vastleggen. Bijvoorbeeld bij Skyberate of Transip.

Webhosting regelen

Voor de website heb je webruimte nodig. Ook dit kun je bij eerder genoemde bedrijf Skyberate regelen. Je kunt verschillende pakketten kiezen, al naar gelang je behoeft. De meeste hosting bedrijven hebben pakketten die geschikt zijn voor WordPress websites maar om er zeker van te zijn dat jouw WordPress website op het hostingpakket kan draaien, moet het pakket aan de volgend eisen voldoen:

• PHP versie 5.2.4 of hoger
  • MySQL versie 5.0.15 of hoger
  • Optioneel Apache mod_rewrite voor zoekmachine vriendelijke URL’s

WordPress installeren

Voor het installeren van WordPress zijn er 2 mogelijkheden. Of de hosting provider heeft een automatische install. Dit doe je via je hosting panel door op een knop te drukken en een paar minuten later is je WordPress website geïnstalleerd.

Of je doet de installatie zelf. Dit doe je met een FTP client zoals FileZilla. Eerst download je de laatste versie van WordPress via de website. De bestanden pak je uit en zet je via de FTP client over naar de webruimte. Verder moet je nog een database aanmaken. Je gaat nu naar je website via je browser en de installatie begint. Na het invullen van de benodigde gegevens heb je ook nu een werkende WordPress website.

Oké, en nu?

Je hebt nu een standaard WordPress website, er zit alleen de standaard functionaliteit en en standaard theme zonder inhoud op de website. Je zult nu met de configuratie aan de gang moeten. Zo zul je moeten bepalen wat de homepage wordt, hoe de URL’s er uit moeten komen te zien, eventueel gebruikers aanmaken en nog andere instellingen bepalen.

Wil je een andere vormgeving dan de standaard vormgeving, dan zul je een ander WordPress theme moeten nemen. Er zijn gratis themes en betaalde, premium themes. Kies altijd voor een betrouwbare partij als je een ander theme neemt. Op de website wordpress.org staan betrouwbare themes. Ook kun je voor een premium theme kiezen. Dit zijn betaalde themes en de kwaliteit is over het algemeen goed te noemen. Kies in ieder geval voor een responsive theme. Een responsive theme is op alle apparaten, zoals laptop/ desktop, tablet en smartphone, goed te bekijken. En ook hecht Google hier veel waarde aan.

Naast de vormgeving kun je ook extra functionaliteit aan je website toevoegen. Dit doe je door middel van plugins. Ook hier geldt hetzelfde als voor de themes, kies voor een betrouwbare bron. Voorbeelden van functionaliteit die je aan je website kunt toevoegen:

• Extra SEO functionaliteit
  • Afbeelding gallerijen
  • Afbeeldingen sliders
  • Contactformulier
  • Google Analytics code
  • Optimalisatie plugins

Er zijn inmiddels al meer dan 22.000 plugins voor WordPress verkrijgbaar, grote kans dat er iets voor je bij zit.

Vullen van de website

Content, zoals tekst, afbeeldingen, video’s en bestanden, is heel erg makkelijk met het CMS. Je kunt via een internet verbinding inloggen op je website en content toevoegen. Het CMS werkt ongeveer zoals Microsoft Word, dus als je daarmee kunt werken, kun je met het CMS werken!

Na het aanmaken van de pagina’s en het vullen daarvan, begint het werk pas echt. Je wilt er voor zorgen dat er ook bezoekers naar je website komen. Dit kun je doen door bezoekers aan te trekken door middel van SEO of door te adverteren met Google AdWords of Facebook Ads.