Met een Content Management Systeem (CMS) kan de eigenaar van een website, zonder technische kennis, zelf zijn website beheren. Doordat het CMS met een internet browser werkt, is het mogelijk om het beheren van de website op elk tijdstip en op elke plaats waar een internet verbinding is uit te voeren.

Er zijn een heleboel verschillende CMS-en te verkrijgen. Allereerst is er het onderscheid te maken tussen betaalde CMS-en en open source CMS-en. In dit artikel worden de vier meest populaire open source CMS-en Joomla, WordPress, TYPO3 en Drupal met elkaar vergeleken.

Open source software is software waar geen licentiekosten voor betaald hoeven te worden. De software is gratis te downloaden. Aan de software worden door verschillende programmeurs (community) gewerkt. Dit heeft vaak als voordeel dat bugs snel verholpen worden. Ondank dat het gratis is, kan open source de concurrentie met betaalde oplossingen aan. Open source wordt ook door grote bedrijven, gemeenten en overheidsinstellingen gebruikt.

Voor je een keuze maakt, moet je jezelf afvragen welke functionaliteit je nodig hebt. Deze inventarisatie kan de keuze voor het CMS namelijk danig beïnvloeden.

open source cms joomla

Open source CMS: Joomla:

Joomla is populair in Nederland en Belgie. Het CSM wordt veel gebruikt in het MKB en KMO en is gebruiksvriendelijk. Voor Joomla zijn er zo’n 8000 uitbreidingen beschikbaar, de kwaliteit van deze uitbreiding is wisselend. Het is daarom altijd oppassen met het installeren van uitbreidingen. Ik heb regelmatig gehad dat ik mijn hele website om zeep heb geholpen door een pluggin te installeren. Joomla heeft een webshop oplossing, Virtuemart genaamd. Virtuemart is wel wat beperkt, zelfs de meeste Joomla experts raden je aan om Joomla met Magento te integreren. Dit kan met een zogenaamde bridge.

Kenmerken:

  • Lage leercurve voor de ontwikkelaar
  • Brede ondersteuning
  • Moeilijk te upgraden naar een grotere site
  • Flexibiliteit is beperkt

Links naar Joomla sites:
Joomla extenties
joomla.org

Voorbeelden van Joomla websites:
Veronica MagazineDaihatsu Nederland

open source cms wordpress

Open source CMS: WordPress

WordPress is van oorsprong een blog systeem. Vanaf versie 3.0 is het een volwaardig CMS. Het is erg populair. Veel van de populariteit is te danken aan het feit dat WordPress goed in Google scoort, er heel veel plugins beschikbaar zijn en het systeem erg gebruiksvriendelijk voor de gebruiker is. De uitbreidingen zijn makkelijk met een druk op de knop te installeren. Je krijgt een melding als er een nieuwe update beschikbaar is. Het systeem is niet erg ingewikkeld.

WordPress heeft een eigen webshop oplossing en er is een Magento koppeling beschikbaar.

Kenmerken:

  • Zeer populair
  • Goed vindbaar
  • PHP kennis is een pre maar niet noodzakelijk

Links naar WordPress websites:
wordpress.org
nl.wordpress.org
wordpress.com

Voorbeelden van WordPress websites:
Andy Roddick, Yoast, North Sea Jazz

open source cms drupal

Open source CMS: Drupal:

Drupal is een entrerprise systeem met grote uitbreidbaarheid dat zeer goed configureerbaar is. Het is van oorsprong een blog systeem en gegroeid naar CMS. Drupal is de laatste jaren in opkomst maar het is nog niet zo populair als Joomla of WordPress. Dit heeft ook te maken met het feit dat Drupal complexer en technisch georiënteerd is. Het is eigenlijk een framework dat je ook als cms kunt gebruiken. Met Drupal is het mogelijk om meerdere sites vanuit één systeem te bedienen. Het is in tegenstelling tot Joomla en WordPress geen out of the box cms. Qua bediening is het goed te gebruiken door de eindgebruiker. In Nederland is er beperkte professionele ondersteuning

Drupal heeft een eigen webshop oplossing: Ubercart. Tevens is er een connectie met Magento mogelijk.

Kenmerken:

  • vaak als community gebruikt
  • Verschillende versies vaak niet compatible
  • modulen vaak beperkte functionaliteit
  • technisch gezien relatief ingewikkeld
  • Afhankelijkheid tussen modulen.
  • slechte documentatie
  • behoorlijk veel basiskennis nodig als webdeveloper

Link naar Drupal website:
drupal.org

Voorbeelden van Drupal websites:
The White House, Ahold

open source cms typo3

Open source CMS: TYPO3

TYPO3 is een enterprise CMS framework dat breed ondersteund wordt in Nederland. TYPO3 is een zwaar systeem dat veel door grote organisaties zoals de overheid en gemeenten gebruikt wordt. TYPO3 is ook zeer geschikt om als Intranet gebruikt te worden. Voor TYPO3 zijn er duizenden gratis uitbreidingen beschikbaar. Door de zwaarte en complexiteit van het systeem is het vaak noodzakelijk om een gespecialiseerde hosting te nemen. Ook met TYPO3 kunnen er meerdere sites vanuit één systeem beheerd worden. TYPO3 beschikt over een uitgebreid rechtensysteem, versie beheer, workflows en is standaard meertalig wat het uitermate geschikt maakt om ingezet te worden bij overheden, gemeenten en (grote) bedrijven.

TYPO3 heeft een eigen webshop oplossing. Deze is niet heel erg uitgebreid en daarom wordt de integratie met Magento aangeraden.

Kenmerken:

  • veel config mogelijkheden
  • veel documentatie
  • alles kunner
  • nadruk op corporate sites
  • goede dienstverlening
  • eigen typoscript taal

Link naar TYPO3 website:
typo3.org

Voorbeelden van TYPO3 websites:
vara, tros, gemeente haarlem, hsv

Aandachtspunten bij open source cms-en:

  • Veiligheid bij oude sites leveren problemen op. Update regelmatig! Let op de uitbreidingen die je gebruikt. Gebruik populaire uitbreidingen en zorg voor up-to-date versies.
  • De snelheid van het systeem is ook afhankelijk van de uitbreidingen die gebruikt worden en van de server waar de site op draait.
  • Updates van het CMS: Let op de compatibaliteit van de uitbreidingen. NIet alle combinaties werken.

Welk CMS is het beste?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, zul je eerst goed je wensen en eisen moeten inventariseren. Joomla en WordPress zijn CMS-en die geschikt zijn voor een kleiner budget maar kunnen ook gemakkelijk voor complexe oplossingen gebruikt worden. Drupal en TYPO3 zijn complexer. Door de complexiteit zijn de opstartkosten hoger en zijn de systemen minder geschikt voor kleine websites. Voor een goed advies kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.

Wat vind jij? Welk CMS vind jij het beste en waarom? Laat je mening achter in het commentaar veld. Deel dit artikel met je vrienden op LinkedIn, Facebook of Twitter.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!