Een zoekmachine vriendelijke url (in het Engels SEF, Search Engine Friendly url) is een url die goed leesbaar is voor zoekmachines. Zoekmachines hebben moeite met het indexeren van url’s die veel parameters bevatten. De meeste CMS-en produceren standaard url’s die parameters bevatten. Om de url’s goed door een zoekmachine te laten indexeren kun je beter geen of in in ieder geval niet meer dan 2 parameters in je url gebruiken.

zoekmachine vriendelijke url

Probeer het gebruik van dynamische pagina’s, bijvoorbeeld pagina’s waarvan de url het karakter ‘?’ bevat zoveel mogelijk te vermijden. Zoekmachines vinden sneller hun weg via statische pagina’s. Probeer daarnaast de zoekterm waarvoor de pagina geoptimaliseerd is, terug te laten komen in de url. Het liefst vooraan.

Voorbeeld van een moeilijk leesbare url:
https://www.yadi.nl/index.php?param1=voorbeeld&param2=test&param3=xyz&page=373

Voorbeeld van een zoekmachine vriendelijke url:

Zoekmachine vriendelijke url

WordPress en zoekmachine vriendelijke url’s

In WordPress is een zoekmachine vriendelijke url makkelijk te realiseren. Alhoewel het standaard niet aanstaat, kun je via de instellingen de url structuur met een instelling wijziging makkelijk aanpassen. Ook bij andere CMS-en is dit vaak makkelijk te realiseren via de instellingen of via een uitbreiding in de vorm van een plugin of extensie.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!