SEO ranking vertelt hoe hoog een webpagina op een bepaald zoekwoord in de zoekresultaten van een zoekmachine terug te vinden is. Hoe kom je er achter wat de SEO ranking van je pagina is en hoe kun je deze verbeteren?

SEO ranking bepalen

De meeste website eigenaren zullen, om te kijken hoe hoog ze in Google staan, als eerste het zoekwoord waar ze op gevonden willen worden in Google in tikken en kijken waar hun website staat. Voor één zoekwoord zou deze methode nog uitvoerbaar zijn maar buiten dat het voor meerdere zoekwoorden onhandig is, is de methode ook niet accuraat. Het resultaat dat je te zien krijgt, is niet de echte positie waarop je website of eigenlijk webpagina staat. Google personaliseert de zoekrsultaten namelijk. Dit betekent dat Google kijkt naar eerder uitgevoerde zoekopdrachten, naar de websites die eerder bezocht zijn en naar de locatie waar je de zoekopdracht uitvoert. Aan de hand hiervan kunnen de zoekresultaten aangepast worden.

Een oplossing om geen gepersonaliseerde zoekresultaten te zien is om gebruik te maken van een zogenaamd “incognito venster”. Hiermee zie je ongepersonaliseerde resultaten. Een incognito venster start je als volgt op:

  • Internet Explorer: Beveiliging, InPrivate-navigatie of met de sneltoetscombinatie Ctrl+Shift+P
  • Firefox: Extra, Privénavigatie starten of met de sneltoetscombinatie Ctrl+Shift+P
  • Chrome: File, Nieuw incognito Window of met de sneltoetscombinatie Ctrl+Shift+N
  • Safari: Safari, Private browsing

Een tool om je SEO ranking te bepalen

Het nadeel van de gepersonaliseerde zoekresultaten los je met een incognito venster dus op maar dan is het nog steeds veel werk om de positie van meerdere zoekwoorden op te zoeken. Het is een intensief karwei om de SEO ranking van al deze zoekwoorden op te zoeken. Dit kan gelukkig veel makkelijker met een SEO tool.

Er zijn diverse SEO tools om de SEO ranking te bepalen. Een hele handige gratis tool is de website whatsmyserp.com. In een ander artikel heb ik deze SEO tool al eens besproken. Mocht je budget hebben dan raad ik je aan om eens te kijken naar Rank Tracker. Dit is een onderdeel van de SEO powersuite en zeer krachtige software om je SEO posities te monitoren. Met Rank Tracker kun je onder andere:

  • De meest winstgevende zoekwoorden voor je SEO campagne vinden
  • Monitoren van de huidige posities in de zoekresultaten van jouw website en de website van je concurrenten
  • Verslag uitbrengen van de vorderingen van het ranking proces aan klanten of aan het management

SEO werkzaamheden uitbesteden?

Wil je liever een SEO specialist het werk voor je laten doen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!