Je bent druk bezig met SEO of nog beter je laat je SEO doen. Maar nu wil je wel eens weten waar jouw website staat in Google. Hoe kom je daar achter? Hoe kun je zien op welke positie jouw zoekwoorden staan? Daar is een heel handig tooltje voor. En het mooie is dat het nog gratis is ook!


hoe hoog sta ik in google

Hoe hoog sta ik in Google?

De meeste website eigenaren gaan op onderzoek uit door de zoekopdracht in Google in te tikken en dan te kijken waar hun website staat. En, verrassing, dan staat de website bijna altijd vrij hoog in de zoekresultaten. Klopt dit? Of is er iets anders aan de hand?

Helaas, slecht nieuws want deze methode is onbetrouwbaar. Google maakt gebruik van zogenaamde gepersonaliseerde zoekresultaten wat inhoudt dat iedere gebruiker op maat gemaakte zoekresultaten te zien krijgt. Dit wordt bepaald aan de hand van eerder bezochte websites. Vaak bezoek je je eigen website vaker en dus zal deze hoger in de zoekresultaten te voorschijn komen.

Daarnaast past Google de zoekresultaten aan door naar 2 andere zaken te kijken, namelijk:

  • Of je ingelogd bent met een Google account. Bijvoorbeeld Gmail, YouTube, Google+ of AdWords.
  • Op welke locatie je je bevindt. In Amsterdam zie je andere resultaten dan in Utrecht.

Hoe krijg je wel een betrouwbaar beeld?

Je kunt incognito op het internet surfen. Met incognito surfen houdt Google geen rekening met eerder bezochte websites en krijg je dus betrouwbare resultaten. Dit kun je doen door in de balk van je browser de optie incognito scherm openen te kiezen (de term verschilt per browser en besturingssysteem. Het enige wat je dan nog moet aanpassen is de locatie, Google houdt deze op de locatie waar je je nu bevindt.

Een makkelijkere optie, gebruik een (gratis) tool

Voor één zoekwoord is bovenstaande methode nog wel uitvoerbaar maar als je meerdere zoekwoorden op wil zoeken, wordt het een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er diverse (gratis) tooltjes die dit werk voor je uit handen nemen. Eén tool die ik zelf heel erg handig vind, is WhatsMySerp. Met deze tool kun je je zoekwoord posities eenvoudig controleren.

whatsmyserp.com

De eigenschappen van WhatsMySerp:

  • Online tool, je hebt alleen een browser met internet verbinding nodig
  • Controleren van meerdere zoekwoorden
  • Geschiedenis van de posities worden grafisch bijgehouden
  • Kijkt of je zoekwoord in de top 300 terugkomt
  • Je ziet met welke pagina het zoekwoord gevonden wordt
  • Exporteren van de gegevens naar .csv bestand
  • Gratis account

Met een gratis account heb je het voordeel dat je 20 verschillende domeinen met een totaal van 500 zoekwoorden op kunt slaan.

Ik ben benieuwd of je iets aan WhatsMySerp hebt of dat je liever een ander tooltje gebruikt. Laat het me weten door een bericht in het commentaar veld hieronder achter te laten. Deel dit bericht met jouw vrienden op Social Media met onderstaande knoppen. Sharing is caring!

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!