Google Adwords is het advertentie programma van Google. Met Google Adwords kunnen klanten advertenties tonen op basis van zoekwoorden. De advertenties kunnen in de zoekresultaten van Google, het zogenaamde zoek netwerk, en op partner websites van Google getoond worden. Dit noemen we het display netwerk.

google adwords

Google Adwords, adverteren met verschillende soorten campagnes

In Google Adwords is het mogelijk om met verschillende campagnes te adverteren:

  • Campagne met zoekwoordtargeting – Advertenties worden geplaatst op basis van van opgegeven zoekwoorden. Dit kan in het Google zoek netwerk of het display netwerk zijn.
  • Campagne met positietargeting – Advertenties worden geplaatst op basis van door de klant geselteerde websites in het display netwerk van Google. Er wordt betaald per klik of per duizend vertoningen indien er op basis van demografische gegevens geadverteerd wordt. Deze advertenties zijn niet context gericht.

Vertoning op basis van veiling

Bij Google Adwords betaalt de klant voor een klik op de advertentie. De kosten van de klik kan de klant zelf instellen. Via een veilingsysteem wordt bepaald op welke positie en hoe vaak de advertentie vertoond wordt. Verder factoren die van invloed zijn op de vertoning van de advertenties:

  • De kwaliteitsscore van de advertentie
  • De CTR van de advertentie
  • De relevantie van de pagina vergeleken met de advertentie

Voor wie is Google Adwords interessant?

Eigenlijk is het voor elke ondernemer die zijn cijfers goed kent interessant. De resultaten van Google Adwords zijn, bijvoorbeeld in combinatie met Google Analytics, heel goed meetbaar. Je kunt als ondernemer dus heel goed zien of jouw campagnes rendabel zijn. Verder zijn de advertenties direct na activering zichtbaar en kun je meteen resultaat, lees klanten, binnen halen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld SEO waarbij het soms wel enkele maanden kan duren voordat je hoog terug te vinden bent in de zoekresultaten.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!