Huh? Niet gevonden worden in Google? Je wilt toch altijd goed gevonden worden in Google? Je wilt toch hoger in Google komen? Inderdaad geldt dit voor de meeste pagina’s op je website maar in sommige gevallen is er een goede reden voor om juist niet gevonden te worden door Google.


niet gevonden worden in Google

Wanneer wil je je pagina niet in Google terugvinden?

Er zijn verschillende redenen en verschillende pagina’s die je liever niet geïndexeerd ziet worden. Denk bijvoorbeeld aan je privacy policy, je disclaimer maar waarschijnlijk de meest belangrijke pagina is de bedank pagina.

De bedank pagina is een pagina waar je bijvoorbeeld je aanbod op zet nadat een website bezoeker zich heeft ingeschreven voor je E-book. Als deze pagina in de zoekresultaten staat, kunnen website bezoekers jouw E-book downloaden zonder dat de bezoeker zich inschrijft op je mailinglijst. Nog erger wordt het als je een betaald product hebt. Website bezoekers kunnen het product nu gratis verkrijgen.

Hoe kun je een pagina afschermen voor Google?

Er zijn 2 manieren om je pagina af te schermen:

  • Via de HTML meta tag noindex
  • Via de file robots.txt

Optie 1 – de HTML meta tag noindex

Dit is de makkelijkste manier, zeker als je gebruik maakt van het CMS WordPress in combinatie met de plugin WordPress SEO van Yoast.

De HTML meta tag moet in de head van de HTML pagina geplaatst worden. Als deze zin als Russisch voor je klinkt, geen probleem. Zoals gezegd met een WordPress website gaat dit heel gemakkelijk. De code van de pagina komt er als volgt uit te zien:

meta tag robots voorbeeld

Met een WordPress website realiseer je dit door naar de betreffende pagina te gaan en vervolgens naar het kopje “WordPress SEO van Yoast”. Hier vind je een tabblad “Geavanceerd”. Klik hier op en je krijgt onderstaande opties te zien.

yoast wordpress seo noindex

Meta Robots-index zet je op: “nonindex”
Meta Robots-folow zet je op: “Nofollow”

Google zal, als het deze HTML meta tag tegenkomt, de pagina uit de index verwijderen. Belangrijk is dat de pagina niet door de robots.txt file geblokkeerd wordt. Anders kan Google de meta tag niet zien. Ook belangrijk is om te realiseren dat andere zoekmachines hier anders mee om kunnen gaan en de pagina wel in deze zoekmachines zichtbaar blijft. Maar goed, zo’n 95% van de Nederlandse website gebruikers gebruikt Google als zoekmachine.

Optie 2 – maak gebruik van de robots.txt file

De robots.txt file is een bestand dat je in de root van je website plaatst. Je zult dus wel FTP-toegang tot je webosting moeten hebben om van deze optie gebruik te kunnen maken.

Met de robots.txt file kun je aangeven wat spiders van zoekmachines wel en niet mogen bekijken op je website. Je kunt bijvoorbeeld aangeven of een pagina, directory of een afbeelding bekeken mag worden. Door de pagina die niet bekeken mag worden toe te voegen aan de file, zal deze niet geïndexeerd worden door de zoekmachine.

Het nadeel van deze methode is dat de pagina toch nog in de zoekresultaten terug gevonden kan worden namelijk als er andere websites naar toe linken. Gebruik dus bij voorkeur de eerste optie.

Wil je jouw robots.txt file testen? Dit kun je doen via robots.txt tester tool van Google. Meer informatie over de robots.txt file vind je Meer informatie over robots.txt file.

Vragen?

Heb je zelf nog aanvullingen of opmerkingen? Laat deze achter in het commentaar veld hieronder. Deel dit artikel svp met jouw netwerk via Social Media zodat meer ondernemers gebruik kunnen maken van deze kennis.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!