Je wilt graag een nieuwe website en zoekt naar een webbouwer die jouw website voor je gaat maken. Waar moet je op letten? Wat maakt een webbouwer een goed webbouwer? Lees de 15 vragen die je in ieder geval aan je webbouwer moet stellen.


vragen webbouwer

1 – Doen jullie het werk zelf of besteden jullie het uit?

Uitbesteden van werk kan in eerste instantie een goedkope optie lijken. Maar er kunnen nadelen aan zitten! Niet zelden blijkt dat er na oplevering van de website nog een paar foutjes in de website zitten en is het bedrijf die de website gemaakt heeft niet meer te bereiken om de aanpassingen te doen. Gevolg: jij blijft zitten met een website die niet goed functioneert. Vraag daarom altijd bij je webbouwer of ze zelf de expertise in huis hebben of dat ze het werk uitbesteden.

2 – Waar wordt mijn website in gebouwd?

Elke website wordt tegenwoordig met een Content Management Systeem (CMS) geleverd. Vraag altijd even na met welk CMS het gebouwd wordt. Elk CMS heeft namelijk zijn specifieke eigenschappen.

Lees ook het artikel open source CMS vergelijking voor de kenmerken van verschillende CMS-en.

3 – Hoe zit het met de rechten?

Veel klanten gaan er van uit dat als de website opgeleverd is, zij betaald hebben voor het design en de ontwikkel kosten. Dit lijkt een logische gedachte. Maar let op, er zijn webbouwers die eigenaar van de website blijven waardoor het lastig kan worden als je met een andere partij in zee wilt gaan. Vraag dit altijd na.

4 – Hoe zit het met de afbeeldingen?

Hetzelfde geldt voor de rechten op afbeeldingen. Vraag altijd na of deze rechtenvrij zijn. Je zal niet de eerste zijn die een stevige brief van Getty Images krijgt omdat er gekopieerde afbeeldingen op je website staan.

5. Wordt mijn website responsive?

Steeds meer bezoekers van websites bekijken websites via smartphones en tablets. Een reponsive website zorgt er voor dat de website op deze schermen goed getoond wordt. Een website die niet reponsive is, zorgt voor afhakende bezoekers. Bovendien hecht Google veel waarde aan responsive websites. Als je een nieuwe website laat bouwen, zorg er voor dat deze responsive is.

6 – Hoe zit het met de hosting?

Waar komt je website op te draaien? Je website moet zo veel mogelijk beschikbaar zijn. Snelle, betrouwbare hosting is essentieel voor jouw onderneming. Goedkope hosting lijkt leuk maar heeft ook vaak nadelen zoals veel websites op één server waardoor website traag laden. Daar houdt Google niet van en jouw bezoekers ook niet. Gevolg: bezoekers die van jouw website wegklikken.

7 – Hoe zit het met de backup?

Ook een belangrijk onderdeel van de hosting is de backup. Hoe is dit geregeld? Als mijn website gehackt wordt, is er dan een backup aanwezig? En hoe vaak wordt er een backup gemaakt? Wie zorgt er voor dat de backup teruggezet wordt?

8 – Hoe zit het met de SEO?

Wordt er rekening gehouden met SEO? Het begint met de technische SEO, goede hosting zodat de website snel laadt. Vraag verder welke mogelijkheden je zelf hebt voor SEO. Kun je bijvoorbeeld zelf je pagina titel, metatags, tekst en je afbeeldingen optimaliseren? Is er een SEO module geïnstalleerd die deze werkzaamheden vergemakkelijken? Voor WordPress heb je de module WordPress SEO by Yoast, een module die jouw SEO werkzaamheden veel makkelijker maken.

9 –  Kan ik de website verhuizen?

Stel dat je er na verloop van tijd achter komt dat het toch niet goed klikt met je webbouwer. Wat zijn dan de mogelijkheden om je website te verhuizen? Krijg je de website in zijn geheel mee of krijg je alleen een dump van de website en moet je het zelf maar uitzoeken?

10 – Kan ik eerder gemaakt werk van jullie zien?

Kijk altijd naar eerder gemaakt werk van de webbouwer. Spreekt het ontwerp je aan? Hebben ze vergelijkbare projecten al eerder gemaakt?

11 – Testen jullie browser compatibiliteit?

Een website kan er prima uitzien op Internet Explorer. Maar hoe zit het met andere browsers? Wordt de website daar ook goed op weergegeven? En hetzelfde geldt voor verschillende versies van een browser. Voor welke versies is de webste geschikt?

12 – Hoe ziet het bouwproces er uit?

Hoe projectmatig werkt de webbouwer? Een goede webbouwer bouwt in fasen en geeft van te voren duidelijk aan wat je kunt verwachten qua doorlooptijd.

13 – Welke diensten bieden jullie nog meer aan?

Niet is zo frustrerend als verschillende partijen die aan één project werken en waar men naar elkaar gaat wijzen als de samenwerking niet lekker loopt. Neem daarom bij voorkeur een bedrijf die alle disciplines beheerst, dit vergroot de kans op een succesvolle afronding van je project.

14 – Wat kan ik zelf aan de website aanpassen?

Vraag altijd goed na welke onderdelen van de website je zelf aan kunt passen en welke niet. En vraag naar het uurtarief dat men hanteert voor de aanpassingen zodat je weet waar je aan toe bent als je iets aangepast wilt hebben.

15 – Hoe zit het na oplevering?

Wat kun je na oplevering van de webbouwer verwachten? Is er nog (gratis) ondersteuning of moet je het zelf maar uitzoeken? Vraag naar de mogelijkheden van een service contract.

Dit zijn 15 vragen die je aan je webbouwer moet stellen voordat je met hem/ haar een samenwerking aangaat. Maar de misschien wel belangrijkste vraag moet je aan jezelf stellen: “Is er een klik?”. De bedoeling is natuurlijk dat je een langdurige samenwerking aangaat. Dan is het wel zo prettig als het fijn is om met elkaar te werken.

Over Yadi Websolutions

Yadi Websolutions is een full service webbureau in Amsterdam. U kunt bij ons een website laten maken of uw online marketing uitbesteden.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!