Voor als je het nog niet weet, een WordPress website heeft onderhoud nodig. Je kunt het uitbesteden maar het is ook heel goed te doen om zelf het onderhoud voor je WordPress website uit te voeren. Waar moet je op letten als je zelf het onderhoud uitvoert?

website onderhoud

De 2 belangrijkste onderdelen van een WordPress website zijn de database en de bestanden van de website. In de database staan alle configuratie instellingen van de website en ook alle content die op de website geplaatst wordt. Zoals de pagina’s, blogs en reacties. De bestanden van de website bestaan uit de bestanden van WordPress zelf, de WordPress themes, de plugins en alle bestanden die op de website geplaatst worden (foto’s en andere media).

De 2 belangrijkste acties die je uit moet voeren voor website onderhoud zijn:

  • Backups maken
  • Updates uitvoeren

Backups van je website maken

Een backup is een reservekopie van je website. Je maakt een backup aan zodat je deze later kunt gebruiken om je website te herstellen. Bijvoorbeeld als je website gehackt is of als je op een andere manier data kwijt bent geraakt. Maar ook als je zelf een fout maakt of als de server crasht.

Vaak gaan website eigenaren er, ten onrechte, vanuit dat de hosting provider dit regelt. Maar ook al doet de hosting provider dit, het is altijd beter om dit zelf te doen zodat je altijd zelf de controle over je website houdt. Je zal niet de eerste zijn die er achter komt dat de backup van de provider niet goed is.

Hoe vaak moet je een backup maken?

Dat is helemaal afhankelijk van je eigen wensen. Als je geen data wil verliezen, zal je na elke wijziging een backup moeten maken. Maar je kunt ook voor een vaste backup cyclus van bijvoorbeeld een week kiezen.

Backups bewaren

De beste plaats om een backup te bewaren is op een plaats waar je altijd bij kan.

Slechte plaatsen voor een backup:

  • Op de website zelf.
  • Op de harde schijf van je computer als je hier geen backup van maakt.

Goede plaatsen om een backup te bewaren:

  • In een online mail programma zoals Gmail.
  • In de cloud, bijvoorbeeld DropBox of Amazon.

Hoe maak je een backup van je WordPress website?

De 2 meest gangbare manieren om een backup te maken zijn:

  • Via een WordPress plugin.
  • Handmatig met behulp van FTP en PHPMyAdmin.

Plugins om een backup te maken:

Handmatig een backup maken

Handmatig een backup maken is iets complexer dan met behulp van een plugin een backup maken. Wil je hier meer informatie over? Lees dan het artikel een backup maken behulp van FileZilla en PHPMyAdmin.

WordPress updates uitvoeren

Naast het uitvoeren van backups is regelmatig onderhoud aan je WordPress website noodzakelijk. Gelukkig is dit vrij simpel zelf uit te voeren, een kwestie van op de knop bijwerken/ update klikken. Het is wel belangrijk om voor een update een backup te maken zodat je altijd terug kunt naar de oude situatie.

Waarom moet je updates uitvoeren?

  • Om nieuwe functionaliteit te installeren.
  • Om bug fixes te installeren. Fouten die in een oude versie zitten worden hiermee hersteld.

Onderdelen van WordPress die regelmatig een update nodig hebben

WordPress zelf. Regelmatig komen er nieuwe releases en versie van WordPress uit. Als je inlogt in het dashboard, zie je de aankondiging van de update altijd staan.

WordPress plugins. Sommige plugins komen regelmatig met een update, andere bijna nooit. Ook deze updates zie je in je WordPress dashboard staan.

WordPress themes. Zo af en toe is het nodig om een WordPress theme bij te werken. Hoe theme bijgewerkt moet worden, is afhankelijk van het theme. De standaard WordPress themes kunnen met één druk op de knop bijgewerkt worden. Bij betaalde themes is dit afhankelijk van de ontwikkelaar en kan het soms wat complexer zijn. De aankondiging van deze updates worden vaak minder duidelijk aangegeven. Dit moet je zelf dus regelmatig controleren.

Dit waren mijn belangrijkste tips voor het zelf onderhouden van je WordPress website. Heb je iets aan de tips? Deel deze dan op Social Media zodat iedereen van deze kennis gebruik kan maken.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!