Daar waar de meeste systemen templates gebruiken, gebruikt WordPress themes. Een WordPress theme bepaalt het uiterlijk van je website. Naast het het uiterlijk heeft het theme ook invloed op de functionaliteit die beschikbaar is. Het theme dat je op je WordPress website gebruikt bepaalt dus hoe je website eruit ziet en wat voor extra functiinaliteit je toe kunt voegen.

Standaard WordPress theme

WordPress wordt standaard met een theme geleverd. Sinds 2010 verschijnt er elk jaar een nieuw theme met als naam de naam van het jaar dat het uitgegeven wordt. Binnenkort komt het theme Twenty Thirteen uit.

Gratis WordPress themes

Naast het standaard geleverde theme zijn er een heleboel gratis themes te verkrijgen. Je kunt bijvoorbeeld in de WordPress themes directory kijken voor gratis themes (op dit moment staan hier bijna 1800 gratis themes in). Het handige van de WordPress website is dat je themes kunt filteren op bijvoorbeeld de kleur, het aantal kolommen, de breedte, de features en het onderwerp van het theme ( bijvoorbeeld een vakantie website). Daarnaast kun je door te googlen op “gratis wordpress themes” of “free wordpress themes” sites vinden Fabthemes en WordPress these free.

wordpress themes directory

Let wel altijd op met gratis themes. De documentatie en de kwaliteit laat vaak te wensen over. Vaak is de uitleg summier, de functionaliteit beperkt en soms staan er zelfs links op de website die niet verwijderd mogen worden. Controleer ook altijd even de website en de code op links naar bijvoorbeeld casino website. Voor een professioneel bedrijf kun je beter een premium/ betaald theme gebruiken.

Premium WordPress themes

Een premium theme is een betaald theme. Helaas zijn er geen kwaliteitsnormen dus het geeft nog geen garantie over de kwaliteit van het theme. Door je theme bij gerenomeerde websites te kopen, krijg je meer zekerheid en kun je terugvallen op de makers van het theme. Goede sites om premium WordPress themes te kopen zijn bijvoorbeeld Themeforest, Woothemes en Elegant themes. Het voordeel van deze websites is dat er goede ondersteuning is door de makers van de themes, er regelmatig nieuwe themes uitkomen en dat de kwaliteit van de themes erg goed is. Voor de prijs hoef je het niet te laten want voor minder dan $ 50,- heb je al een mooi premium theme.

WordPress theme gebruiken

Het installeren en in gebruik nemen van een WordPress theme is zeer gemakkelijk. Allereerst moet je het theme op de server zetten waar je website gehost wordt. Dit kun je via de backend van WordPress zelf doen via de menu optie Weergave en dan Thema’s kiezen. Je krijgt nu een scherm waar je je FTP gegevens moet invullen. Na het uploaden, activeer je het theme en het is klaar voor gebruik. Het instellen van het theme is afhankelijk van het theme zelf. Hiervoor moet je de handleiding doornemen. Maar dit is meestal vrij eenvoudig.

wordpress theme installeren

De 2e manier is om in plaats van het het uploaden van het theme via WordPress, het theme via een FTP client zoals bijvoorbeeld Filezilla naar de server te uploaden. Na het uploaden ga je naar de WordPress backend en activeer je het theme net zoals in de eerste optie.

Hopelijk heb je nu een duidelijk beeld van een WordPress theme. Mocht je nog vragen hebben, laat deze dan hieronder in het commentaar veld achter. Deel het artikel met jouw netwerk via Social Media.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!