Hosting, voluit webhosting, is een dienst waarbij je als afnemer ruimte op een computer (server) huurt welke in verbinding met het internet staat. In de ruimte kun je een website of email opslaan. Degene die webhosting aanbiedt noem je een hostingprovider of kortweg een provider.

Verschillende soorten hosting

Als je gebruik wil maken van hosting dan zijn er verschillende mogelijkheden:

Shared hosting

Dit is de meest gebruikte vorm van hosting die gebruikt wordt. Hierbij krijg je webruimte op een server die je met meerdere klanten deelt. Dit is meestal de meest voordelige vorm van hosting. Je hebt normal gesproken geen gegarandeerde resources zoals geheugen. Het kan nadelig zijn als er bijvoorbeeld een andere klant een drukbezochte website heeft. Jij kunt daar dan last van krijgen.

Virtual Private Server (VPS)

Een fysieke server wordt hierbij opgedeeld in virtuele servers. Zo heb je als klant de beschikking over je eigen resources en kun je zelf de server instellen zoals jij wil. Je eigen server kun je ook weer opdelen in verschillende hosting pakketten zodat je meerdere websites op een VPS kunt draaien. Veel webdesign bedrijven maken hier gebruik van om de websites van hun klanten te hosten.

Dedicated server

Hierbij krijg je als klant een eigen fysieke server. Ook bij deze server kun je je eigen instellingen bepalen en kun je meerdere websites op een server plaatsen mits de server ruimte groot genoeg is. Deze vorm van hosting is vaak wel een stuk kostbaarder.

Managed hosting

Bij deze vorm van hosting krijg je als klant een eigen server of VPS. Het beheer van de server doe je niet zelf maar dit doet de provider. Zo hoef je je alleen maar zorgen te maken over de website en niet over het beheer van de server.

Wat doet een provider?

Een provider onderhoudt de server. De provider zorgt voor de beveiliging, het onderhoud en het updaten van de server. Jij als klant bent verantwoordelijk voor de website zelf. Sommige providers regelen de installatie van de website software en ook de updates van de website.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!