Een zoekmachine is een webdienst waarmee je door het opgeven van zoektermen naar informatie kan zoeken. Een zoekmachine maakt gebruik van een geheim algoritme waarmee bepaald wordt welke pagina’s op welke positie getoond worden. De bekendste en meest gebruikte zoekmachine is Google.

Hoe werkt een zoekmachine?

Als je een zoekopdracht geeft, gaat een zoekmachine niet het internet afspeuren maar kijkt de zoekmachine in een index van het internet. Of in ieder geval wat een zoekmachine kan vinden. Het doorzoeken van het internet gebeurt met software die spiders genoemd worden. Een spider volgt de links die op reeds geïndexeerde pagina’s staan. Zo worden biljoenen pagina’s op duizenden machines opgeslagen.

Op het moment dat een gebruiker een zoekopdracht intikt, wordt er in de index gekeken naar pagina’s met de ingevoerde zoekterm. Door een geheim algoritme dat bestaat uit meer dan 200 factoren, wordt bepaald op welke positie een pagina in de zoekresultaten komt te staan. Het ophalen van de reslutaten gebeurt in minder dan een halve seconde.

Voorbeelden van bekende zoekmachines

De bekendste en meest gebruikte zoekmachine is Google. Wereldwijd heeft Google een marktaandeel van 84% en in Nederland zelfs 95%. Maar naast Google zijn er nog vele zoekmachines. Hier een lijst met andere zoekmachines:

  • Bing
  • Yahoo!
  • Ilse
  • Baidu

Hoe kom je hoger in Google?

Hoger in Google kun je komen door zoekmachine optimalisatie (SEO) toe te passen.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!