Als Facebook gebruiker is het je vast wel eens opgevallen dat andere Facebookers hun eigen berichten “Liken”. Is dit een vorm van schaamteloze zelfpromotie of zit hier iets anders achter?

Facebook heeft de laatste tijd verschillende veranderingen in de interface aangebracht. Eén van de meeste verguisde veranderingen is de aanpassing in de newsfeed en de toevoeging van de Facebook Edgerank.

De Edgerank zorgt er via een zorgvuldig geheim gehouden algoritme voor dat je niet meer alle posts ziet van je vrienden en pages die je volgt. De hoeveelheid berichten die jouw Facebook page toont is afhankelijk van de response op jouw geplaatste berichten (hoe vaak worden berichten bekeken en hoeveelheid likes en shares). Het kan zelfs voor komen dat sommige vrienden/ volgers jouw berichten helemaal niet meer zien.

Ter compensatie toont Facebook aan de rechterkant in de newsfeed de activiteiten van jouw vrienden. Dit is waar het liken van je eigen berichten in beeld komt. Als iemand zijn eigen bericht liked dan wordt dit door vrienden gezien en zo kunnen jouw berichten toch meer gezien worden ondanks de wijzigingen van Facebook.

Dus het liken van eigen Facebook berichten hoeft niet altijd alleen maar een vorm van schaamteloze zelfpromotie te zijn maar er kan ook een weldoordachte strategie achter zitten.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!