In dit artikelen lees je 5 ongebruikelijke SEO tips voor je WordPress website. Dit zijn niet de standaard tips zoals gebruik maken van de Yoast SEO plugin, je teksten op de juiste manier opstellen of zorgen voor een snelle responsive website. Maar tips die je niet overal leest.

seo tips

1. Optimaliseer je categorieën

Een blog artikel dat je schrijft plaats je in een categorie. En deze categorie is via een aparte pagina te vinden waar het een overzicht toont van alle artikelen in deze categorie. Veel website eigenaren vergeten om deze pagina te optimaliseren voor de zoekmachines. Een gemiste kans!

Om de categorie pagina te optimaliseren ga je als volgt te werk:

wordpress categorieën

Ga via het WordPress dashboard naar Berichten > Categorieën en selecteer vervolgens een categorie. Vervolgens kun je tekst toevoegen. In de tekst kun je een samenvatting geven over de categorie. Optimaliseer de tekst voor het belangrijkste zoekwoord.

categrorie beschrijving

Daarnaast kun je de pagina titel en de meta tag description aanpassen. Hiervoor is het wel nodig dat je de Yoast SEO plugin geïnstalleerd hebt.

wordpress categorie meta tags

Door deze aanpassingen kun je je categorie pagina’s hoger in Google krijgen.

2. Laat je website snel indexeren met een uitgebreide ping lijst

WordPress stuurt na het publiceren van een artikel automatisch een bericht naar een ping server. Een ping server stuur dit bericht vervolgens weer naar verschillende websites en zoekmachines door. Zodoende wordt jouw artikel snel geïndexeerd gemaakt. Standaard staat er in WordPress 1 ping server gedefinieerd, namelijk: http://rpc.pingomatic.com/. Maar dit kun je uitbreiden door meerdere ping servers in te stellen waardoor je website nog sneller geïndexeerd wordt.

Lees de handleiding in dit artikel om meerdere ping servers toe te voegen in je WordPress website.

3. Link naar oude artikelen

Link building is één van de belangrijkste factoren om hoog te ranken in de zoekmachines. En je kunt heel eenvoudig zelf aan link building doen door het toepassen van interne links. Maak hier vooral gebruik van door te linken naar al eerder verschenen artikelen zodat deze weer opnieuw onder de aandacht gebracht worden.

4. www of geen www

Voor veel websites geldt dat deze op 2 manieren te bereiken zijn. Namelijk met en zonder www. Bijvoorbeeld http://www.example.com en http://example.com. Test het ook eens met je eigen website!

Vanuit SEO oogpunt maakt het niet uit of je de versie met of zonder www gebruikt. De ene optie geeft geen voordelen ten opzichte van de andere. Zorg er wel voor dat je het consequent gebruikt Google ziet de 2 versies namelijk als 2 verschillende websites.

Het bepalen van je voorkeursdomein moet je aangeven in Google Search Console (voorheen Webmaster Tools) en tevens is het handig om website verkeer door te sturen naar het voorkeurs domein. Dus non-www naar www doorsturen of andersom. Dit kun je regelen met een 301-redirect in je .htaccess file.

htaccess voorbeelden:

Redirect van non-www naar www:

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.example\.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.example.com/$1 [L,R=301]

Redirect van www naar non-www:

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^example\.com [NC]
RewriteRule (.*) http://example.com/$1 [R=301,L]

Vervang example.com voor je eigen website.

5. XML sitemap aanmelden bij Google Search Console

Als je gebruik maakt van Yoast SEO heb je de beschikking over een XML sitemap. Een XML sitemap is een pagina in XML formaat welke aan zoekmachines informatie geeft over de pagina’s die zich op je website bevinden en over de structuur van je website (meer over XML sitemap).

Het aanmelden van je sitemap bij Google Search console kan er voor zorgen dat je website beter geïndexeerd wordt door Google. Dit is vooral van toepassing bij onderstaande criteria:

  • Bij een grote website
  • Bij een website met een groot archief met pagina’s die niet goed onderling gelinkt zijn
  • Bij nieuwe websites die nog niet veel externe links hebben

Lees de documentatie van Google hoe je een sitemap toevoegt aan Google Search Console (vanaf punt 2).

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!