Is jouw WordPress website gehackt of vermoed je dat je website gehackt is? Je krijgt bijvoorbeeld klachten van gebruikers dat de website niet goed werkt. Er staan links op je website naar dubieuze websites of er wordt spam van je website verstuurd.

website gehackt

Hoe weet je of de website gehackt is?

Je komt er meestal achter dat je website gehackt is doordat je klachten van bezoekers krijgt, je provider je waarschuwt, je zelf iets vreemds opmerkt of dat er tijdens het bezoeken van je website je de melding van Google ziet. De melding is zoiets als: “Deze site kan schade toebrengen aan uw computer”.

Waarom wordt een website gehackt?

Hackers hacken een WordPress website om verschillende redenen, de meest hackers zijn er op uit om via een hack geld te verdienen. Bijvoorbeeld door:

• Spam via jouw website te versturen. Mails met een advertentie waarmee ze hopen dat de ontvanger op de link klikt en de hacker zo geld verdient.
  • Kwaadaardige software via jouw website verspreiden.
  • Betalingsgegevens zoals creditcard gegevens buit maken.

Hoe worden websites gehackt?

Er zijn verschillende manieren hoe een website gehackt kan worden. Veel voorkomende oorzaken zijn:

• Software van de website die niet bijgewerkt is. WordPress websites zijn bijvoorbeeld vatbaar als WordPress, een WordPress theme of een WordPress plugin niet up to date is.
  • Een slecht beveiligde server waar de website op draait.
  • Foute bestandsrechten van de website.
  • Een slecht beveiligde computer.
  • Een onbeveiligde internet verbinding.

Hoe los je het op?

Identificeer als eerste wat het probleem precies is. Vaak staan er bestanden op de server die er niet horen te staan of bestanden zijn aangepast. De meeste providers maken een backup van de website, zet een niet geïnfecteerde backup terug.

• Verander al je wachtwoorden, grote kans dat de hacker ook de wachtwoorden buit heeft gemaakt. Dit zijn de wachtwoorden van de server, database, FTP maar ook van je eigen computer.
  • Scan je eigen computer op virussen.
  • Update WordPress, je WordPress themes en plugins.

Heb je geen backup?

Dan wordt het iets lastiger om het probleem op te lossen. Bestanden zullen individueel nagekeken worden op hacks. Of zul je je hele website helemaal opnieuw op moeten zetten.

website beveiligen

Hoe voorkom je het?

Als je website eenmaal weer goed online staat, kun je een paar acties ondernemen om te voorkomen dat je website gehackt wordt:

• Zoek een betrouwbare hosting partij uit.
  • Zorg dat je website altijd up to date is. WordPress geeft regelmatig updates uit, installeer deze zsm mogelijk. Maar werk ook je theme en je plugin bij.
  • Installeer een virusscanner op je eigen computer.
  • Maak alleen gebruik van betrouwbare WiFi.

Kom je er niet uit?

Mocht je het probleem niet zelf op kunnen lossen, dan kunnen wij je misschien helpen. Neem contact met ons op. Wij hebben al diverse gehackte websites opnieuw opgezet.

Lees ook onze andere artikelen over het beveiligen van je WordPress website.