Een website bestaat uit code welke uiteindelijk door verschillende processen leesbaar op het scherm getoond wordt. In de begin dagen van het internet was er een heel team aan specialisten bezig om deze code in te kloppen om een website te bouwen. In de loop der jaren is er software ontwikkeld die er voor zorgt dat deze code aangemaakt wordt via software die ook door niet techneuten bediend kan worden. Deze software noemen we een Content Management Systeem of kortweg CMS.

De belangrijkste functies van een CMS

Als je met Word kunt werken, kun je met een CMS werken. Dit om aan te geven hoe gemakkelijk een CMS is. Website eigenaren hebben voldoende aan Word kennis om hun website te onderhouden. Met een CMS kun je:

  • Zelf pagina’s aanmaken, verwijderen en veranderen
  • Zelf teksten toevoegen, verwijderen en veranderen
  • Zelf afbeeldingen en documenten toevoegen, verwijderen en veranderen
  • Zelf de menu structuur aanmaken, verwijderen en veranderen
  • En complexere handelingen zoals de vormgeving aanpassen, extra plugins installeren, een backup van de website maken etc etc

De rol van de webontwikkelaar

Met het gebruik van een CMS heb je nog steeds een webontwikkelaar nodig. De webontwikkelaar doet vaak het technische werk zoals het installeren van de website en de plugins, zorgt voor aanpassingen in de vormgeving en techniek en zorgt er voor dat de website in de toekomst up-to-date blijft. Voor bijvoorbeeld veiligheids issues.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!