WordPress slaat de data van de website in een MySQL database op. Soms wil je deze data uit de database exporteren en in dit artikel kun je lezen hoe je dit kunt doen.

Wanneer wil je de WordPress database exporteren?

Er zijn verschillende redenen waarom je de data uit de database wil exporteren. Bijvoorbeeld:

• Om een backup van de website te maken.
  • Om de website naar een andere server te verhuizen.
  • Om veranderingen in de database aan te brengen.

Een WordPress database kun je op verschillende manieren exporteren. De ene is niet beter dan de ander. Het is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur en gemak.

WordPress database exporteren via PHPMyAdmin

Waarschijnlijk de meest gebruikte optie is om de database via PHPMyAdmin te exporteren. PHPMyAdmin is software waarmee je een MySQL database kunt beheren en je kunt er ook data mee exporteren. De data kun je in verschillende formaten exporteren. Dit kan bijvoorbeeld in de volgende bestanden:

• SQL bestand
  • CSV bestand of CSV voor Excel bestand
  • PDF bestand
  • XML bestand

Welk bestand je kiest, is afhankelijk van waar je het voor wil gebruiken. Om de data opnieuw te gebruiken voor een WordPress website, exporteer je de data naar een SQL bestand. Wil je de data lezen of op een andere manier gebruiken, dan kun je een ander bestandsformaat kiezen.

Voor het inloggen op PHPMyAdmin heb je de database gegevens nodig. Deze kun je bij je hosting provider krijgen of je kunt ze uit het wp-config.php bestand halen.

Zie onderstaande video voor het exporteren van de WordPress database.

WordPress database exporteren via een plugin

Het exporteren via PHPMyAdmin is een redelijke technische klus en niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig is er ook een plugin beschikbaar om de database te exporteren. Hiervoor kun je de plugin WP Migrate DB gebruiken. Met deze plugin is het exporteren van de database een fluitje van een cent! De plugin heeft een gratis versie en kun je downloaden van de WordPress website. Na installatie kun je meteen aan de slag, je hoeft niks in te stellen.

Een mooie optie van de plugin is dat je tijdens het exporteren meteen kunt zoeken en vervangen. Als je bijvoorbeeld de huidige website naar een ander domein overzet, kun je dit meteen tijdens de export aanpassen.

Zie onderstaande video voor de werking van de plugin.