Eén van de belangrijkste bestanden in je WordPress website is het wp-config.php bestand. Het configuratie bestand, dat in de root folder van je website staat, bevat de belangrijkste configuratie instellingen van je website en verzorgt de connectie met de database.

Hoe maak je een configuratie bestand aan?

Als je WordPress installeert, is het bestand nog niet aanwezig op de website. Het bestand wordt automatisch aangemaakt als je het installatie proces opstart.

Waar vind ik het configuratie bestand?

Het configuratie bestand word na installatie in de root folder van je website geplaatst. De root folder is de hoofd folder, de folder die op het hoogste niveau staat. Meestal heet deze folder public_html of httpdocs.

WordPress configuratie tips

In het configuratie bestand kun je diverse instellingen plaatsen. Deze instellingen bepalen hoe de website gebruikt wordt. Veel instellingen hebben invloed op de beveiliging een de performance van de website.

Veiligheidssleutels

De veiligheidssleutels in WordPress zijn een verzameling willekeurige variabelen die de encryptie van informatie in de cookies van website bezoekers verbeteren. Deze 8 sleutels kun je via het configuratie bestand aanpassen.

[AFBEELDING]

Om sleutels te genereren kun je naar deze website [https://api.wordpress.org/secret-key/1.1/salt/] gaan. Op de website kun je willekeurige sleutels genereren. Kopieer de gegeneerde sleutels en plak deze in je configuratie bestand.

WordPress debugging

Deze functie is vooral handig voor developers. Door debugging aan te zetten, kun je zien waar de fouten in de website optreden.

[AFBEELDING]

WordPress error log

Ook dit is een handige functie voor WordPress developers; een error log. Alle fouten die WordPress genereert worden in dit bestand geplaatst zodat je deze terug kunt kijken.

Maak een bestand php_error.log aan en plaats deze ergens op je website. Je kunt zelf een directory uitkiezen. In het WordPress configuratie bestand voeg je onderstaande regels toe waarmee je het bestaan van de log bekend maakt.

[AFBEELDING]

Database prefix

De standaard WordPress database prefix is wp_. Dit kan een veiligheidsrisico betekenen omdat hackers nu de namen van alle WordPress tabellen in de database kennen. Het is daarom goed gebruik om deze prefix aan te passen in een willekeurige prefix naar eigen keuze. Pas onderstaande regel aan maar laat wel de underscore staan.

[AFBEELDING]

Database optimalisatie

Sinds WordPress versie 2.9 is er een functie aan WordPress toegevoegd waarmee je de database kunt repareren. Om dit te activeren voeg je onderstaande regel toe aan je configuratie bestand.

[AFBEELDING]

PHP geheugen toewijzen

Als je een zwaar WordPress theme of veel plugins gebruikt, dan kan je de foutmelding “WordPress Memory Exhausted Error” krijgen. Bij de meeste webhosting providers kun je via het wp-config.php bestand PHP meer geheugen toewijzen zodat je website blijft functioneren.

[AFBEELDING]

Artikel revisies

Deze functie slaat jouw bestanden waar je in aan het werken bent, automatisch na 60 seconden op. Dit is handig mocht de verbinding wegvallen. Je kunt zelf de interval tijd aanpassen door onderstaande regel in het configuratie bestand te plaatsen.

[AFBEELDING]

Ook worden er per pagina en artikel oude versie bewaard. Dit kunnen veel versies worden. Om dit te voorkomen kun je het aantal bewaarde versies beperken met onderstaande regel die je aan je configuratie bestand toevoegt:

[AFBEELDING]

Of je kunt het helemaal uitzetten.

[AFBEELDING]

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!