Een WordPress multisite is een WordPress installatie waarbij je vanuit één dashboard meerdere websites kunt beheren. De websites hebben geen eigen directory en database maar delen deze. Bestanden die geüpload worden, komen wel in een eigen folder te staan.

Waarom zou je een WordPress multisite gebruiken?
Een WordPress mulitsite is handig als je meerdere WordPress websites hebt die op één server staan. Het beheren van de verschillende websites wordt met een multisite eenvoudiger. Wel moet je er rekening mee houden dat updates meteen voor alle websites worden uitgevoerd. Het is daarom aan te raden om de verschillende websites niet te veel van elkaar te laten afwijken.

Wanneer is een WordPress multisite niet wenselijk
Als je meerdere websites hebt is het niet altijd wenselijk om een multisite configuratie te installeren:

– Als je websites heel andere in elkaar zitten denk hierbij aan de WordPress thema’s, plugins en zelf toegevoegde extra’s.
– Als je veel eigengemaakte toevoegingen gebruikt.
– Als je je websites op een eigen server of ip-adres wil hebben.

De voordelen van van een multisite
– Besparing op de kosten van hosting.
– Makkelijker beheren van meerdere websites.
– Eén keer installeren en bijwerken van thema’s en plugins die gedeeld worden.
– Het is overzichtelijker, je hoeft maar op één plaats in te loggen.

WordPress multisite opzetten
Een multisite opzetten is niet heel erg complex. Zorg er voor dat je eerste een gewone WordPress installatie opzet. Lees hier hoe je WordPress installeert. Deze website is de hoofdwebsite van waaruit je gaat werken.

Het activeren van de multisite doe je doe je door een regel aan het bestand wp-config.php toe te voegen. Dit is de volgende regel:

define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true);

Bovenstaande regel plaats je boven de commentaar regel:
/* That’s all, stop editing! Happy blogging. */

Hiermee is de multisite een feit.

In het WordPress dashboard onder Extra > Network Setup is er nu een extra optie bijgekomen.

https://www.max.nl/blog/stappenplan-wordpress-multisite-installeren/