Responsive webdesign betekent dat de website zich aanpast aan het scherm waar het op bekeken wordt. Een bezoeker kan een website met een desktop, laptop, tablet of smartphone kijken en toch altijd een perfecte gebruikers ervaring hebben. Indien een bezoeker een niet responsive website bekijkt op bijvoorbeeld een smartphone, zullen er trucs uitgehaald moeten worden om de website toch te kunnen bekijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vergroten van het beeld. Responsive webdesign lost dit probleem op.

Waarom moet je een responsive website hebben?

Het traditionele internet verkeer met laptop en desktop neemt de laatste jaren af en het mobiel internet verkeer, internet verkeer via tablet en smartphone, neemt de laatste jaren alleen maar toe. In 2017 is het aandeel mobiele internet verkeer zelfs groter dan het traditionele internet verkeer. Dit betekent dat steeds meer website bezoeken via een mobiel en tablet plaatsvinden. Je kunt natuurlijk een aparte mobiele website nemen maar deze oplossing is duurder en kost meer tijd om te onderhouden dan een responsive website.

Naast bovenstaande reden geeft Google responsive website extra punten waar het gaat om ranking in de zoekresultaten. Google wil de beste zoekresultaten voor haar gebruikers geven en een responsive website geeft gebruikers een betere ervaring en om die reden waardeert Google responsive website beter dan niet responsive websites. Een responsive website kan er dus ook nog voor zorgen dat je hoger in Google komt.

Kosten van een responsive website

Is een responsive website veel duurder? Nou niet persé. Tegenwoordig is responsive webdesign de norm en bijna elk WordPress theme dat je kan kopen is responsive.

Alternatieven voor responsive webdesign

Naast responsive webdesign zijn er nog 2 andere oplossingen die je kunt gebruiken om er voor te zorgen dat website bezoekers je website op alle apparaten goed kunnen bekijken:

• Adaptive webdesign; waar responsive webdesign elk formaat meeschaalt, schaalt adaptive webdesign op zogenaamde breakpoints. Bij een bepaalde breedte van het scherm wordt een aparte versie van de website getoond. Adaptive webdesign geeft je betere controle over hoe de website er uit komt te zien maar heeft als nadeel dat het meer werk is om de website te bouwen en te onderhouden.
  • Mobiele website; met deze optie maak je een aparte versie van de website voor mobiel verkeer. De website staat ook op een aparte URL en is feitelijk een andere website. Een mobiele website heeft als nadeel dat je meer tijd kwijt bent aan bouw en onderhoud maar heeft als voordeel dat je beter kan bepalen hoe de website er uit komt te zien op mobiel. En heeft als voordeel dat je alle overbodige zaken weg kan laten. Wat de snelheid van de website ten goede komt.