Een WordPress website maakt gebruik van categorieën en tags. Voor veel gebruikers is dit nogal verwarrend omdat ze op het eerste gezicht veel op elkaar lijken. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen WordPress categorieën en tags?

WordPress categorieën en tags

Een categorie binnen WordPress is een verzameling artikelen (blogs) die een zelfde onderwerp hebben. Door gebruik te maken van categorieën kun je bezoekers op je website artikelen makkelijker vindbaar maken. Maar op de beschrijving van een categorie is vrij algemeen. Als je artikelen specifieker wil beschrijven, krijg je een lange lijst met categorieën en om dit te voorkomen heeft WordPress tags in het leven geroepen.

Een WordPress tag lijkt dus erg op een categorie, zowel een tag als een categorie zijn bedoeld om content te ordenen, maar een tag beschrijft een artikel gedetailleerder.

Voorbeeld van het gebruik van categorieën en tags

Stel je hebt een website over recepten en je schrijft een artikel over het maken van brownies. Het artikel kun je dan in een categorie zoals “dessert” of “bakken” plaatsen. Voor hetzelfde artikel zou je de tags zoals “chocolade” en “brownies” kunnen gebruiken. Zoals je kunt zien is een categorie iets algemener terwijl een tag gedetailleerder is.

Veelgestelde vragen over WordPress categorieën en tags

Is het verplicht om categorieën en tags op je website te gebruiken?

Elke artikel moet minimaal in één categorie geplaatst worden maar hoeft geen tags te bevatten. Het gebruik van categorieën is dus verplicht maar het gebruik van tags niet.

Is er een hiërarchie bij categorieën en tags?

Bij categorieën kun je gebruik maken van een hiërarchie bijvoorbeeld een hoofdcategorie met daaronder één of meerdere subcategorieën. Bij tags niet. Tags staan op zichzelf en hebben geen hiërarchie.

Is er een maximum aantal tags dat ik kan gebruiken?

In principe niet. Je kunt zo veel tags als je wilt voor een artikel gebruiken. Het is alleen niet heel erg overzichtelijk als je te veel tags gebruikt. Op wordpress.com worden er trouwens maximaal 15 tags getoond.

Heeft het voordelen om tags te gebruiken?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Volgens sommigen heeft het een SEO voordeel omdat je artikel ook weer verschijnt op de overzichtspagina van de gebruikte tags. Maar niet iedereen is hier van overtuigd. Gebruik tags altijd om het je bezoeker makkelijker te maken en niet om hoger in Google te komen.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!