WordPress widgets zijn een goede manier om extra functionaliteit aan je WordPress website toe te voegen. En een widget is ook nog eens heel simpel om te activeren. Waar wat is zo’n widget nu precies?

Een widget is een stukje functionaliteit dat je aan je WordPress website kunt toevoegen. Waar je die functionaliteit kunt toevoegen is afhankelijk van het WordPress theme dat je gebruikt. Per theme kan dit verschillen. De functionaliteit van de widget kan verschillen, het beperkt zich vaak tot één doel. Denk aan extra functionaliteit die standaard niet in WordPress zit (bijvoorbeeld afbeeldingen toevoegen mbv de media manager), informatie die opgehaald en getoond wordt (bijvoorbeeld een Twitter feed), navigatie (bijvoorbeeld links naar pagina’s of berichten) of een lijstje (bijvoorbeeld van de laatste reacties).

Er zijn verschillende mogelijkheden om widgets op je website te gebruiken:

  • Standaard beschikt WordPress al over enkele widgets
  • Widgets kunnen ook in een theme zitten
  • Je kunt widgets ook in de vorm van een plugin toevoegen
  • Je kunt zelf widgets maken

Waar vind ik widgets?

Als je in het CMS zit, kun je de widgets vinden via Weergave >> Widgets. Je krijgt een pagina waar alle beschikbare widgets op staan en de verschillende plaatsen waar je een widget kunt toevoegen.

wordpress widgets pagina

Belangrijke functies

Widgets slepen

Widgets kun je eenvoudig van positie veranderen door ze te slepen. Ga boven de titelbalk hangen met je muis, klik er op en sleep de widget naar de gewenste positie.

Widgets configureren

Iedere widget heeft één of meerdere opties de geconfigureerd kunnen worden. De hoeveelheid is per widget verschillend. Soms kun je alleen maar een andere naam geven en soms zijn er een heleboel instellingen mogelijk.

Custom widgets

Standaard heeft WordPress 16 widgets. Met de tekst widget kun je eenvoudig een custom widget maken. Je kunt hier alle HTML inplakken die je wilt. Zo kun je een Facebook fanpage of een Twitter feed in je widget plaatsen. Wil je speciale functionaliteit? Dan kun je altijd op de WordPress website naar widget plugins zoeken.

Widgets verwijderen

Widgets kun je eenvoudig weer verwijderen door op de link “Verwijderen” in de widget te klikken. Ook kun je de widget naar het onderdeel gedeactiveerde widgets verslepen. Dan kun je de widget later eenvoudig weer toevoegen.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!