Een WordPress shortcode is een stukje code dat een bepaalde functie heeft en welke eenvoudig aan je WordPress website toegevoegd kan worden. Met een shortcode kun je bestanden insluiten of objecten aanmaken welke normaal gesproken veel code vergen. Een shortcode kun je zien als een shortcut.

Hoe ziet een shortcode er uit?

Een shortcode voeg je toe door de shortcode tussen blokhaken te plaatsen. Dus als voorbeeld het aanroepen van de shortcode om een fotoalbum aan je website toe te voegen: “[“gallery”]” (zonder de quotes). Door deze shortcode aan een pagina of een bericht toe te voegen, maak je een foto album (galerij) aan.

Standaard stortcodes

Standaard beschikt WordPress over diverse shortcode. Een paar voorbeelden van standaard WordPress stortcodes:

• “[“youtube”]” – voor het toevoegen van een YouTube video
  • “[“gallery”]” – voor het toevoegen van een foto album
  • “[“archives”]” – voor het toevoegen van een archive overzicht van je berichten

Voor een compleet overzicht van WordPress shortcode kijk je op deze pagina.

Eigen WordPress shortcode aanmaken

Naast de standaard shortcode kun je ook zelf shortcodes aanmaken. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld op elke pagina een zelfde item wil plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan het downloaden van een e-book of een banner. Door het aanpassen van de code van de shortcode kun je eenvoudig het item op meerdere pagina’s aanpassen.

Je maakt een eigen shortcode door een nieuwe functie aan te maken en deze in het functions.php bestand van je WordPress theme te plaatsen.

Shortcode met een plugin maken

Als je niet handig bent met PHP en HTML dan kun je ook een plugin gebruiken om eigen shortcodes aan te maken. Gebruik hiervoor de gratis plugin Shortcoder. Met deze plugin maak je in je WordPress website eenvoudig shortcodes aan zonder dat je technische kennis nodig hebt.