Een permalink binnen WordPress is de permanente URL voor individuele pagina’s, blogs, categorie en tag pagina’s. Een permalink is het webadres dat gebruikt wordt om naar je content te linken. De URL naar de content moet permanent zijn en nooit veranderden, vandaar de naam perkaline.

De standaard permalink in WordPress

Standaard gebruikt WordPress een URL met het id van de pagina of artikel er in. De standaard instelling kun je in het WordPress dashboard terugvinden onder Instellingen > Permalinks. Het is echter mogelijk om van de standaard af te wijken en een andere structuur voor de URL’s te kiezen. Dit kun je ook in dit scherm doen.

De WordPress permalink aanpassen

Het is wenselijk om de standaard permalink instellingen van WordPress aan te passen. Dit heeft namelijk voordelen voor de bezoekers en voor de zoekmachines. Bezoekers en zoekmachines kunnen een aangepaste structuur beter begrijpen. De standaard permalink begrijpt een zoekmachine niet en het is voor een bezoeker moeilijk te onthouden.

Veelgebruikte permalink instellingen

De meest gebruikte en ook de beste instellingen voor SEO zijn:

• Berichtnaam, met een URL zoals bijvoorbeeld: http://www.yadi.nl/voorbeeld-bericht/
  • Jaar, maand en naam, met een URL zoals bijvoorbeeld: http://www.yadi.nl/2017/02/voorbeeld-bericht/
  • Aangepaste URL, met een URL zoals bijvoorbeeld: http://www.yadi.nl/categorienaam/voorbeeld-bericht/

De eerste 2 opties zijn standaard instellingen, de laatste is een aangepaste instelling.

Deze aanpassingen gelden voor de artikelen en voor de pagina’s. Indien je de archieven, categorieën en tags en custom archieven, wil aanpassen, dan kan dit door de categorie en de tag basis aan te passen.

[afbeelding]