Waar slaat WordPress bestanden op? Die vraag hebben veel startende WordPress website eigenaren. Bij een gehoste versie van WordPress worden bestanden op verschillende plaatsen op de server opgeslagen. Als je naar pagina’s of artikelen zoekt, zul je deze niet op de server vinden. Deze worden namelijk dynamisch via de database aangemaakt.

Hoe WordPress data opslaat

WordPress maakt gebruik van een MySQL database waarin alle configuratie maar ook de artikelen (blogs) en pagina’s in opgeslagen worden. De bronbestanden (scripts, HTML en CSS) worden op de server opgeslagen en wel in verschillende mappen:

• De root map, de eerste map op de server meestal public_html genaamd; hierin staan enkele systeembestanden
  • /wp-admin; hierin staan WordPress bestanden voor de admin
  • /wp-content; hierin staat alle content zoals afbeeldingen, plugins en thema’s
  • /wp-includes; hierin staan WordPress bron bestanden

Alle configuratie, artikelen en pagina’s worden in de database opgeslagen.

Waar worden WordPress plugins opgeslagen?

De plugins worden, nadat deze geüpload zijn, in de map /wp-content/plugins opgeslagen. Je kunt ook plugins rechtstreeks naar deze map uploaden, bijvoorbeeld als het een hele grote plugin is. Ook kun je bij problemen naar deze map gaan om plugins te hernoemen of om deze te verwijderen.

Waar worden WordPress thema’s opgeslagen?

WordPress thema’s worden in de map /wp-content/themes opgeslagen. Hiervoor geldt hetzelfde als voor plugins. Mocht je een thema zelf willen uploaden, hernoemen of verwijderen dan kan dat rechtstreeks in deze map.

Waar worden WordPress afbeeldingen opgeslagen?

Standaard maakt WordPress de map /wp-content/uploads aan. Op het moment dat je een afbeelding upload, zal WordPress automatisch een map met het huidige jaartal en de huidige maand aanmaken. Bestanden worden dan in deze map geplaatst. Als je dus een afbeelding in juni 2018 uploadt, zal deze in de map /wp-content/uploads/2018/06 geplaatst worden.

Als je afbeeldingen wil verwijderen, is het niet handig om dit rechtstreeks op de server te doen. WordPress maakt namelijk in de database een verwijzing naar het bestand aan en een verandering op de server kan er toe leiden dat de afbeelding niet goed meer op de website getoond wordt.

Wil je een afbeelding verwijderen of hernoemen? Doe dit dan altijd via WordPress zelf (kopje Media in het CMS).