De standaard categorie van WordPress staat na installatie op ‘Geen categorie’ bij de Nederlandse versie. Bij de Engelse versie staat deze standaard op ‘No category’. Dit betekent dat alla berichten die je publiceert zonder categorie deze categorie krijgen. Waarschijnlijk geen gewenste situatie. Hoe kun je deze standaard categorie aanpassen? Lees het in dit artikel.

2 Manieren om de standaard categorie van WordPress te veranderen

Het veranderen van de standaard categorie is niet heel moeilijk maar je moet even weten wat je aan moet passen. Je kunt het op 2 verschillende manieren doen:

  • Door de naam en de URL van de standaard categorie aan te passen.
  • Of door een nieuwe categorie aan te maken en de standaard categorie te verwijderen.

1. De standaard categorie aanpassen

De eerste optie is het snelst. Je gaat naar Berichten > Categorieën en klik op bewerken bij de categorie.

WordPress standaard categorie naam aanpassen

Eenmaal in de bewerkingsmodus pas je de naam aan in de gewenste naam en verander je de “slug”. Dit is de uiteindelijke URL van de categorie. In het voorbeeld hieronder is de naam veranderd in “Blog”.

wordpress nieuwe categorie naam

Na het opslaan van de categorie is de standaard categorie veranderd in Blog.

2. Een nieuwe categorie aanmaken

De tweede optie is iets meer werk. Naast de bestaande categorie maak je een nieuwe categorie aan. Ga naar Berichten > Categorieën en in dit scherm zie je de velden om een nieuwe categorie toe te voegen. Vul de gewenste naam in. Slug kun je leeg laten, deze wordt automatisch ingevuld.

nieuwe wordpress categorie toevoegen

Er zijn nu 2 categorieën:

WordPress categorie overzicht

Je gaat nu naar Instellingen > Schrijven en je krijgt onderstaande scherm. Hier verander je bij “Standaard berichtencategorie” de standaard categorie in de door jouw aangemaakt categorie. In het voorbeeld is dit de categorie “Blog”.

WordPress standaard categorie aanpassen

Door weer terug te gaan naar de categorieën kun je de categorie “Geen categorie” verwijderen. Ga naar Berichten > Categorieën en ga met je muis over de categorie “Geen categorie”. Er verschijnt een menu met de optie “Verwijderen”. Klik dit aan en de categorie is verwijderd.

wordpress categorie verwijderen

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!