WordPress beschikt over categorieën en over tags. En hoewel ze op het eerste gezicht veel op elkaar lijken, zit er toch een verschil tussen deze twee. Maar wanneer gebruik je in WordPress een categorie en wanneer een tag?

WordPress categorieën worden gebruikt om artikelen te groeperen. Deze categorieën zijn breed, vrij algemeen, opgezet. Als je je artikelen specifieker wil beschrijven ontstaat er een wildgroei aan categorieën en gaat het effect er van verloren. Daarom heeft WordPress tags in het leven geroepen.

De functie van een categorie en een tag is dus eigenlijk hetzelfde het verschil is dat een tag specifieker is dan een categorie. En in principe zullen er meer artikelen zijn met dezelfde categorie dan artikelen met dezelfde tag.

Voorbeelden van categorieën en tags

Stel dat je een blog over eten hebt en daarop plaats je een artikel met een recept over brownies. Dit artikel zou je in een categorie zoals bakken en dessert kunnen plaatsen en je zou er de tags brownies en chocolade aan toe kunnen voegen.

Verschillen tussen categorieën en tags

Een verschil is dat categorieën hiërarchisch opgebouwd kunnen worden. Je kunt een subcategorie aanmaken, bijvoorbeeld een hoofdcategorie WordPress met daaronder WordPress plugins. Bij tags kan dit niet. Deze staan op zichzelf.

Een categorie is verplicht, een tag niet. Als je geen categorie opgeeft, komt het artikel in de standaard categorie. De standaard categorie van WordPress in het Nederlands is: “Geen categorie”, in het Engels: “Uncategorized”.

Categorieën en tags hebben verschillende URL’s. Een categorie heeft standaard een URL zoals: www.websitenaam.tld/category/categorienaam en een tag: www.websitenaam.tld/tag/tagnaam.

Kan het kwaad om een artikel in meerdere categorieën te plaatsen?

Je leest wel eens dat dit slecht voor SEO is in verband met duplicate content. M.i. kan dit geen kwaad voor SEO. Als je denkt dat het je gebruikers helpt, dan moet je het doen maar als dit vaak voorkomt moet je misschien eens gaan kijken of je je categorie wat algemener moet maken.

Moet ik subcategorieën gebruiken?

Nee. Dit is niet verplicht. Je bent vrij om deze wel of niet te gebruiken. Het is niet verplicht.

Hoeveel tags kan ik maximaal aan een artikel toevoegen?

Dat mag je helemaal zelf bepalen. Er is geen limiet. Of het handig is om heel veel tags te gebruiken is een andere vraag. Waarschijnlijk niet.

Wat is beter voor SEO, een categorie of een tag?

Dit maakt niet uit. De één is niet beter dan de ander.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!