Een veelvoorkomende WordPress website fout is de melding: “Error Establishing a Database Connection”. WordPress maakt gebruik van een MySQL database waarin alle data opgeslagen wordt. De fout vertelt dat het niet gelukt is om een connectie met de database te maken. Gelukkig is deze fout relatief simpel op te lossen. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel.

Error establishing database connection

Hoe ontstaat de fout: “Error Establishing a Database Connection”?

De foutmelding kan door verschillende oorzaken ontstaan. De meest voorkomende oorzaken zijn:

• De opgegeven gegevens (hostnaam, databasenaam, gebruikersnaam en/ of wachtwoord) zijn niet correct
  • De database server is niet bereikbaar, bijvoorbeeld door drukte of andere redenen
  • De database is corrupt

Het probleem is, zoals eerder aangegeven, makkelijk op te lossen. Doorloop daarvoor onderstaande stappen.

Kloppen de database gegevens?

De gegevens waarmee connectie met de database gemaakt worden, staan in het bestand wp-config.php. Het bestand staat in de root (hoofdmap) op de server. In het bestand staan alle configuratie instellingen van WordPress en dus ook de database gegevens.

Ga op zoek naar onderstaande gegevens:

wordpress database credentials

De database gegevens zijn:

DB_NAME – hier moet de naam van de database staan
DB_USER – de naam van de database gebruiker
DB_PASSWORD – het wachtwoord van de database gebruiker
DB_HOST – de naam van de host, meestal localhost

Kijk de gegevens na met de gegevens die je van je provider gekregen hebt. Een makkelijke manier om het te controleren is om gebruik te maken van PHPMyAdmin en voer daar de gegevens in. Lukt het om in te loggen? Dan weet je dat de gegevens in orde zijn.

Nog steeds de foutmelding?

Als de database gegevens kloppen maar de error is nog niet weg, dan kan het zijn dat de database corrupt is en gerepareerd moet worden. Dit kun je controleren door in WordPress in te loggen. Ga naar de /wp-admin om in te loggen. Als de database corrupt is, zul je hier een melding krijgen: “One or more database tables are unavailable. The database may need to be repaired”.

Dit los je op door onderstaande regel in het wp-config.php bestand toe te voegen:

define(‘WP_ALLOW_REPAIR’, true);

Klik op de Repair of Repair and Optimize Database button.

Repair WordPress database

De database wordt hersteld en de foutmelding zou nu weg moeten zijn.

Is de foutmelding nog niet weg?

Het kan zijn dat bovenstaande stappen niet geholpen hebben. Dan is het verstandig om contact op te nemen met je provider. Zij kunnen kijken of er iets met de database server aan de hand is. Deze kan bijvoorbeeld offline staan of het heel erg druk hebben.