Als een bezoeker op een website op een pagina komt die niet bestaat, krijgt deze de 404 pagina te zien. De 404 pagina is een speciale pagina waar de bezoeker op terecht komt. Je kunt zelf bepalen hoe jouw 404 pagina er uit ziet en dit biedt jou de kans om bezoekers op je website in zetje in de juiste richting te geven.

Hoe kom je op een 404 pagina terecht?

Het kan zijn dat je op een link hebt geklikt en de link bestaat niet (meer). Of je hebt zelf een URL ingetikt en een foutieve URL ingetikt. Het komt er op neer dat de pagina die je op een website wil bezoeken, niet bestaat.

Waarom een 404 pagina maken?

Bezoekers zijn naar iets op zoek op jouw website. Op het moment dat ze op de 404 pagina komen, kun jij hen interessante opties bieden. Je kunt bijvoorbeeld de laatste blogs op je 404 pagina zetten of een link naar jouw gratis weggever. Op deze manier heb je een grote kans dat bezoekers op je website blijven en misschien uiteindelijk klant worden.

Doel van een 404 pagina

• Help bezoekers om de informatie te vinden waar zij naar op zoek zijn
  • Excuses voor het ongemak aanbieden
  • Zorgen dat ze betrokken blijven
  • Zorgen voor consistentie met de rest van de website

Redenen voor een goede 404 pagina

• Met een standaard pagina heb je grote kans dat bezoekers weggaan van je website
  • Met een aangepaste 404 pagina kun je bezoekers naar de voor jou belangrijke pagina’s op jouw website leiden
  • Google waardeert het
  • Een standaard 404 pagina kan voor een hogere bouncerate zorgen

404 pagina monitoren

Om te kijken hoe vaak bezoekers een pagina niet kunnen vinden kun je gebruik maken van Google Analytics en Google Search Console. In Google Search Console zie je 404 foutmeldingen en gebroken links.

Een eigen 404 pagina maken in WordPress

Standaard heeft een WordPress website een 404 pagina. Je kunt er dus voor kiezen om deze aan te passen maar voor veel website eigenaren zal dit te complex zijn. Je moet enige kennis van PHP, HTML en CSS hebben. Gelukkig zijn er makkelijkere oplossingen in de vorm van een plugin.

Standaard WordPress 404 pagina aanpassen

Het bestand dat je aan moet passen om je 404 pagina aan te passen is: 404.php. Dit bestand staat in de map van je WordPress theme. Gebruik je favoriete editor om het bestand aan te passen. Zoals gezegd moet je wel enige kennis van PHP, HTML en CSS hebben om het bestand aan te passen.

Voorbeelden van opties die je aan de 404 pagina kunt toevoegen:

• WordPress zoek formulier
  • Optin van je gratis weggever
  • Een overzicht van je belangrijkste pagina’s
  • Een overzicht van je laatste blogs

404 pagina met een plugin maken

404 page plugin

Ben je niet zo handig met PHP, HTML en CSS? Dan kun je gebruik maken van een plugin. De populairste gratis plugin is: 404page – your smart custom 404 error page. Met deze plugin maak je in een oogwenk een aangepast 404 pagina in WordPress.

Voorbeelden van mooie 404 pagina’s

Op het internet zijn er vele mooie 404 pagina voorbeelden te vinden. Hier onder vind je er enkele:

Github:

404 pagina github

Dropbox:

40 pagina dropbox

Lego:

404 pagina lego

Alternatieven voor een 404 pagina

Je kunt er ook voor kiezen om geen 40 pagina te maken maar om deze door te verwijzen naar een belangrijk pagina op je website. Bijvoorbeeld naar je homepage. Zo vang je de bezoekers op en kunnen ze vanaf de homepage op zoek naar de informatie die ze zoeken. Dit kan eenvoudig met een plugin gerealiseerd worden.