Een website template kun je zien als een sjabloon waarmee het uiterlijk van een pagina of hele website bepaald wordt. Vaak worden templates in een Content Management Systeem (CMS) gebruikt en kan de gebruiker een template selecteren voor een website of voor een individuele pagina. Zo kan de gebruiker zonder technische kennis de look and feel aanpassen. Een website template wordt meestal gebouwd in HTML en CSS maar sommige wordt er ook gebruik gemaakt van JavaScript en/ of een scripttaal zoals PHP.


website templates

Voordelen van een website template

Het voordeel van het gebruik van website templates is dat je heel makkelijk veranderingen kunt doorvoeren. Stel dat je veel pagina’s hebt die allen hetzelfde template gebruiken, dan kun je met één aanpassing alle pagina’s aanpassen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een speciale actie hebt die je op je website zet. Als de actie afgelopen is, kun je deze eenvoudig verwijderen. Andere aanpassingen die je gemakkelijk door kunt voeren met een template zijn bijvoorbeeld:

  • Een ander lettertype invoeren
  • Andere kleuren gebruiken
  • Een nieuw logo toevoegen
  • Links in de footer aanpassen/ toevoegen/ verwijderen

Website templates voor verschillende CMS-en

Er zijn veel kant en klare website templates voor de verschillende CMS-en die op de markt zijn, te koop. Sommige CMS-en noemen ze anders of maken onderdeel van een groter geheel. Bij WordPress wordt er bijvoorbeeld gesproken van een theme. Een theme bevat website templates maar daarnaast ook functionaliteit. Het is dus iets uitgebreider dan alleen een template.

wordpress theme zoeken

Website template kopen

Er zijn veel aanbieders te vinden waar je kant en klare website templates kunt kopen. Van eenvoudige HTML templates (bijvoorbeeld bij Themeforest) tot WordPress themes (bijvoorbeeld bij WordPress themes zelf of bij commerciële aanbieders zoals Themeforest). De prijzen variëren van gratis tot enkele tientallen euro. Let er wel altijd op dat je een website template van een gerenomeerde aanbieder afneemt. De kwaliteit kan nogal eens verschillen en sommige aanbieders van gratis templates maken gebruik van matige code.

Ben je op zoek naar gratis WordPress themes. Dan kun je dit artikel ook eens lezen.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!