PHPMyAdmin is gratis software waarmee je een MySQL database via het web kunt beheren. PHPMyAdmin is geschreven in PHP en je kunt er een grote verscheidenheid aan verschillende werkzaamheden mee uitvoeren. Dit alles in een gebruikersvriendelijke zonder dat je de SQL commando’s hoeft te kennen. Je kan ook SQL commando’s gebruiken.

Geschiedenis van PHPMyAdmin

Tobias Ratschiller begon in 1998 met de ontwikkeling van een interface voor een MySQL database. De interface werd in PHP geschreven en was geïnspireerd op MySQL-Webadmin van Peter Kuppelwiesers. In 2000 stopte hij vanwege tijdgebrek met de ontwikkeling. De software was op dat moment zo populair dat 3 ontwikkelaars de ontwikkeling overnamen. Dit waren Olivier Müller, Marc Delisle en Loïc Chapeaux. Het project werd in 2001 in SourceForge.net geplaatst zodat nieuwe versie daar geregistreerd konden worden.

phpmyadmin voorbeeld

Wat kun je met PHPMyAdmin doen?

PHPMyAdmin is web based software. Je kunt het dus gebruiken met een internet browser. Het werkt op verschillende soorten computers (Windows en Mac) en is bedoeld om werkzaamheden op een database uit te voeren. PHPMyAdmin ondersteunt de databases MySQL en MariaDB.

Functionaliteit van PHPMyAdmin:

  • Bewerken, toevoegen, verwijderen en hernoemen van databases, tabellen, rijen en velden
  • Importeren van data van CSV en SQL bestanden
  • Exporteren van database, tabellen en velden naar CSV, Excel, XML of SQL bestanden
  • Gebruikers aanmaken en verwijderen en autorisatie instellen
  • Zoeken naar objecten in de hele database of in een specifieke tabel
  • Monitoren van processen en de performance van verschillende queries
  • SQL queries uitvoeren
  • Handmatig een backup van je database maken

Hoe kom je aan PHPMyAdmin?

De software is gratis en kun je downloaden van de officiële website. Bij de meeste hosting pakketten is de software trouwens standaard al geïnstalleerd en hoef je dus niet moeilijk te doen om de software te installeren. Heb je vragen? Dan kun je op het support forum terecht.

WordPress en PHPMyAdmin

Als je een WordPress website hebt, is PHPMyAdmin een handige tool om te gebruiken. Handige WordPress werkzaamheden die je met PHPMyAdmin kunt uitvoeren zijn:

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!