Een domeinnaam kun je het beste vergelijken met een adres van een huis. Een domeinnaam verwijst naar naar een computer adres wat uit nummers (ip-adres) bestaat. Om het voor mensen makkelijker te maken om het adres te onthouden (ipv een reeks cijfers) zijn de domeinnamen in het leven geroepen.

Opbouw domeinnaam

De verschillende onderdelen van een domeinnaam worden gescheiden door een punt. yadi.nl is een voorbeeld van een domeinnaam. Een domeinnaam bestaat uit minimaal 2 tekens en mag uit de letters a tot en met z, de cijfers 0 tot en met 9 en/of een streepje (‘-‘) bestaan.

Een domeinnaam bestaat uit verschillende onderdelen:

  • subdomein; het eerste gedeelte van een domeinnaam
  • domein; het middelste gedeelte
  • top level domein: het laatste gedeelde van de domeinnaam

Als voorbeeld het domein support.yadi.nl. Dit bestaat uit het subdomein support, domein yadi en top level domein .nl. Merk op dat www ook een subdomein is.

Top level domein

Het laatste gedeelte van een domein is het tld (top level domein). Een tld geeft het type website of het land aan. Voorbeelden van tld’s zijn .org, .net en .com. En voor landen .nl voor Nederland en .be voor België. Domein uitgifte wordt door de ICANN bepaald. Zo zijn er nu al enkele honderden top level domeinen beschikbaar en dit aantal breidt zich elk jaar uit.

Domeinnaam registreren

De meeste domeinen kunnen door particulieren en bedrijven geregistreerd worden. Sommige speciale .tld’s kunnen alleen door specifieke organisaties vastgelegd worden. Het registreren van een domein doe je bij een registar naar keuze. Jaarlijks ben je kosten aan de registar verschuldigd, deze domeinnaam registratie kosten zijn per bedrijf verschillend. Voor dezelfde domeinnaam kun je bij verschillende bedrijven hele verschillende prijzen betalen.

 

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!