Bootstrap is een open source frontend framework met HTML en CSS templates ontwikkeld door enkele medewerkers van Twitter. Met Bootstrap kun je eenvoudig en snel een website bouwen. Het bevat HTML en CSS templates voor knoppen, navigatie, lettertypen, formulieren en andere website onderdelen. Naast HTML en CSS bevat het ook JavaScript.

Geschiedenis van Bootstrap

Bootstrap is begonnen als Twitter blueprint en is ontwikkeld door de Twitter medewerkers Mak Otto en Jacob Thornton. Zij wilden een framework waarbij het makkelijk was om een consistent ontwerp te hebben bij verschillende toepassingen.

Na enkele maanden van ontwikkeling begonnen meerdere ontwikkelaars aan het project bij te dragen en werd het project hernoemd naar Bootstrap. Op 15 augustus 2011 kwam het als open source project online en kunnen meer ontwikkelaars (buiten Twitter) een bijdrage aan het open source project leveren.

Bootstrap 2 kwam in januari 2012 op de markt en één van de onderdelen in deze versie was de 12 kolommen voor responsive web design. Bootstrap 3 kwam op 19 augustus 2013 op de markt en kenmerkt zich door een mobile first design.

Waarom Bootstrap gebruiken?

Met Bootstrap heb je als frontend ontwikkelaar een set beschikbaar waarmee je heel snel een responsive website of applicatie bouwt. Door de voor gedefinieerde stijlen, kun je snel, op een gestructureerde manier, een website of applicatie maken. Bootstrap werkt op alle moderne browsers en is volledig compatible met desktop, laptop, tablet en smartphone. Bovendien is Bootstrap eenvoudig qua opzet en eenvoudig te leren.

De voorden van Bootstrap

• Snel een website of applicatie bouwen
  • Werkt op alle moderne browsers en apparaten
  • Eenvoudig om te leren
  • Veel (gratis) templates beschikbaar
  • Ook te gebruiken met een populair CMS zoals WordPress

Nadelen van Bootstrap

Ondanks de vele voordelen van Bootstrap zijn en er ook kritische geluiden te horen. Veel gehoorde bezwaren tegen het gebruik van Bootstrap zijn:

• Bootstrap levert onnodig veel code. Doordat je het hele framework gebruikt, zit er ook code tussen die je niet gebruikt en dit maak de website of applicatie zwaarder dan nodig.
  • Bootstrap websites lijken op elkaar. Doordat je gebruik maakt van de styling van het framework zijn de meeste website die met Bootstrap makkelijk te herkennen.