Iedereen die gebruik maakt van internet heeft wel eens filmpjes gekeken. Het meest gebruikte kanaal hiervoor is YouTube. Dat is een website waar je zelfgemaakte filmpjes kan uploaden zodat je ze kan delen met anderen. Het motto van YouTube is dan ook: YouTube, Broadcast yourself. YouTube is sinds zijn oprichting in 2005 uitgegroeid tot een van de meest bezochte websites van de wereld. Slechts een jaar nadat de website was gelanceerd was het al duidelijk dat het een groot succes werd en is het bedrijf overgenomen door Google.

Gratis video’s kijken op YouTube

In principe is het gebruik van YouTube gratis. De kosten worden gedekt door reclames. Als je een filmpje gaat bekijken kom je vaak eerst een reclameboodschap tegen. In sommige gevallen zijn de video’s alleen maar tegen betaling te bekijken. Wanneer je een filmpje gaat uploaden kan je dat op je eigen kanaal doen. Stel dat er een bepaald kanaal is dat voor jou erg interessante filmpjes plaatst, dan zal je dat kanaal regelmatig willen opzoeken. Om dat makkelijker te maken is het voor gebruikers van YouTube mogelijk gemaakt om een abonnement te nemen op een bepaald kanaal. Je krijgt dan meteen bericht als er een nieuwe video op dat kanaal is geplaatst.

Voor particulieren en ondernemers

Wanneer je een erg populair kanaal hebt waar veel mensen naar kijken, dan kan het financieel ook leuke gevolgen hebben voor je. Als uploader krijg je namelijk een gedeelte van de reclame-inkomsten. Daarnaast is het ook mogelijk om wat extra inkomsten te krijgen uit het promoten van bepaalde producten. Er zijn zelfs uploaders die hun brood hiermee kunnen verdienen.

Er zijn sinds kort echter aangepaste regels van YouTube waarbij gekeken wordt of de vertoonde reclames wel passen bij de video. Het gevolg hiervan is dat de gebruikers een daling van de inkomsten zien. Bovendien is het uitkijken wanneer je jouw video’s op YouTube plaatst. Zo wordt er onder andere gekeken of er copyright zit op de muziek die je hebt gebruikt in je video. Dit kan resulteren in verwijdering van je video’s of het krijgen van een boete. Niet alleen particulieren kunnen gebruik maken van YouTube. Het is voor ondernemers een prima gelegenheid om door middel van video’s op YouTube hun producten of diensten bekender te maken.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!