Facebook is het grootste sociale netwerk ter wereld. Met het sociaal netwerk is het mogelijk voor gebruikers om interesses en gebeurtenissen te delen met vrienden. Vrienden kunnen deze gebeurtenissen (posts genaamd) lezen, liken en delen met hun netwerk. Ook wordt Facebook tegenwoordig steeds meer door bedrijven gebruikt om hun doelgroep te gebruiken. Facebook is vooral interessant voor bedrijven om dat de doelgroep heel goed te specificeren (targetten) is.

Ontstaan Facebook

In 2004 lanceerde Mark Zuckerberg samen met 2 mede studenten vanuit zijn studenten kamer op de Harvard University de eerste versie van Facebook. Destijds heette de site nog thefacebook.com. De site kreeg al snel bekendheid op Harvard University en op andere universiteiten.
Sinds 2004 heeft Facebook een enorme groei doorgemaakt. In december 2004 had Facebook 1 miljoen gebruikers. Eerst was het alleen toegankelijk voor studenten maar toen het vanaf 2006 voor iedereen beschikbaar kwam, begon de groei pas echt goed op gang te komen.
In Juli 2009 waren er meer dan 250 miljoen gebruikers en nog geen jaar later was dit aantal verdubbeld. Op 14 september 2012 was de langverwachte mijlpaal van 1 miljard gebruikers dan eindelijk gehaald. Dit betekent dat 1 op de 3 mensen met internet toegang, een account heeft.
Facebook is niet alleen de grootste maar ook de meest bezochte site ter wereld. Qua aantal bezoekers heeft het alleen Google voor zich te dulden.

Facebook in Nederland

Facebook kreeg in 2010 pas echt voet aan de grond in Nederland. In Nederland waren we toen nog verslaafd aan Hyves, met 10 miljoen gebruikers het belangrijkste sociaal netwerk in Nederland. In 2011 begon de inhaalslag van Facebook en in augustus was het dan zover: Facebook had op dat moment weer dagelijkse bezoekers dan Hyves. Met Hyves ging het daarna snel bergafwaarts en in 2013 werd Hyves als sociaal netwerk opgedoekt en maakte de nieuwe eigenaar, de Telegraaf Media Groep, er een gaming platform van.
Ook in andere landen maakte Facebook slachtoffers. In landen zoals Duitsland, België en Brazilië moesten de lokale social media het ook tegen Facebook afleggen.
Heden ten dage is Facebook in Nederland niet meer weg te denken. Met zo’n 9 miljoen gebruikers en gebruikers die bijna dagelijks op Facebook zitten kun je van een ware Facebook mania praten. Er zitten ongeveer evenveel mannen als vrouwen op Facebook en de meeste gebruikers bevinden zich in de leeftijdsgroep 25 tot en met 34 jaar. Steeds meer jongeren nemen trouwens een toevlucht tot andere social media zoals Pinterest en Snapchat.

Facebook beursgang en aankopen

In 2012 ging Facebook naar de beurs. En even leek de beursgang op de taferelen die we voor de internet zeepbel van 2001 zagen. Een hoge introductie koers die na de beursgang ook weer snel omlaag ging. De koers krabbelde echter weer op en stond niet veel later hoger dan de introductie koers.
Ook werd er in 2012 een grote aankoop gedaan, het bedrijf Instagram werd voor 1 miljard dollar overgenomen. Instagram is een mobiele foto app en kon heel goed in Facebook geïntegreerd worden.
In 2014 werd er een nog grotere aankoop gedaan. De populaire berichten service WhatsApp werd voor 19 miljard dollar overgenomen. Wat de plannen met de populaire app (wereldwijd 450 miljoen gebruikers) zijn, is vooralsnog niet duidelijk. Veel gebruikers waren bang dat de dienst niet meer gratis zou zijn maar Facebook heeft gezegd niks aan het model te veranderen.

Facebook op Mobiel

De grootste groei van Facebook kwam voor rekening van de mobiele versie van de social media. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en zo’n 70% van de Facebok gebruikers gebruikt de mobiele versie om in te loggen. Waarvan bijna de helft dit op dagelijkse basis doet.

De toekomst van Facebook

Wat er in de toekomst gaat gebeuren, laat zich vooralsnog raden. Facebook krijgt meer last van andere sociale netwerken zoals WeChat en Snapchat. Jongeren lijken minder met Facebook te hebben maar voorlopig is het sociaal netwerk te sterk om zomaar van de markt te verdwijnen zoals bijvoorbeeld Hyves. Maar dat dachten we destijds ook van Hyves…

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!